Foto: Julia ÅbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

När porten stängs öppnas Max IV

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag ska kungen och statsministern stänga porten till Max IV. Och därmed är forskningsanläggningen invigd.

Klockan 13:08, när solen står som allra högst för året, invigs forskningsanläggningen Max IV utanför Lund. Både statsministern och kungen är på plats.

Det handlar om Sveriges största enskilda forskningssatsning i modern tid, en prestigeanläggning för Sverige. Hit ska forskare från hela världen lockas för att utföra sina synkrotonljusexperiment.

Följdriktigt har invigningen en stark internationell prägel. 500 gäster är på väg till det 50.000 kvadratmeter stora komplexet i Brunnshög.

Vid 13-tiden kommer  Max IV-chefen Christoph Quitman att ge en tillbakabakablick på projektet. Själva invigningen förrättas av statsminister Stefan Löfven. Professor Maria Selmer från Uppsala beskriver forskningen innan kungen avslutar ceremonin strax före klockan 14.

Men även om den här dagen kommer att kantas av hyllningstal har projektet inte varit okontroversiellt. Framförallt har kritiken handlat om kostnaden. Fullt utbyggd kommer Max IV att ha kostat sex miljarder kronor. Det är till skillnad från grannbygget ESS helt svenskfinasierat, och många har ifrågasatt om pengarna inte hade kunna komma till större nytta för svensk forskning.

Bygget startade 2010 och redan för ett år sedan överlämnades nycklarna av byggherren. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått med att färidgställa accelaratorn och anläggningens instrument. Och fortfarande återstår tester och justeringar. Först i oktober väntas de första skarpa experimenten kunna utföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MAX IV

Mer i ämnet