Christoph Quitmann vid invigningen av Max IV för två år sedan. Nu avgår han som direktör för forskningslaboratoriet. Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Direktören för Max IV avgår

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avgick Christoph Quitmann, direktör för Max IV, forskningsanläggningen vid Lunds universitet. I förra veckan granskade finansiärerna projektledningen.

I fredags framkom det i en granskning, som huvudfinansieringen av Max IV gjort, att bygget är minst två år försenat och riskerar att inte längre vara unikt i sitt slag när det står klart. I granskningen står att projektledningen varit så bristfällig att det inte går att säga om nuvarande tidplan är realistisk. Detta var något som styrelsen skulle ta ställning till den här veckan.

Nu bekräftar Christoph Quitmann för SVT Nyheter Skåne att han avgår.

Max IV är landets största satsning på forskningsinfrastruktur. Byggnad och infrastruktur har kostat ungefär 4 miljarder kronor.

Kommande åtgärdsplan

Lunds universitets rektor, Torbjörn von Schantz meddelar att universitetets styrelsen nu ska ta fram en åtgärdsplan och lägga fram rekommendationer för framtiden.
– Christoph Quittmann har valt att sluta som direktör efter Vetenskapsrådets granskning. Det är ett beslut jag helt respekterar. Quitmann har gjort en fantastisk insats som ambassadör för MAX IV. Styrelsen behöver nu arbeta fram sin åtgärdsplan i lugn och ro och jag vill inte föregripa det arbetet och de rekommendationer de ska lägga fram, skriver han i ett uttalande till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt Christoph Quitmann för ytterligare kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MAX IV

Mer i ämnet