Patrik Jönsson blir ny vikarierande gruppledare i Hässleholm efter Ulf Erlandssons avgång. Foto: Arkivbild/Per Lärka

SD avstår från kommunalrådspost tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Patrik Jönsson (SD) blir ny gruppledare för partiet i Hässleholm, men partiet avstår från kommunalrådsposten tills vidare. Det framkom vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Se en längre intervju med Patrik Jönsson (SD) om situationen i Hässleholm.

– Jag vikarierar på posten. Det är en extraordinär situation, säger Patrik Jönsson.

Hässleholmspolitiken

Han fortsätter i sin roll som regionråd. Sverigedemokraterna väljer att avstå från posten som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Partiet avstår också från posten som kommunalråd tills vidare.

Många nya

Det tidigare kommunalrådet Ulf Erlandsson petades från posten efter att SVT Nyheter avslöjat att han vägrat betala tillbaka felaktiga ersättningar. SVT rapporterade också om turer kring en miljöfarlig industritomt och tvivelaktiga affärer i hans företag.

Sex av hans partivänner och släktingar i fullmäktige hoppade av i protest mot petningen.

– Gruppen är mindre känslig nu när vi inte har den här familjesammansättningen, säger Patrik Jönsson om den nya lösningen.

Läs mer: Ulf Erlandsson utreds för bidragsbrott.

20 procent Hässleholm

Patrik Jönsson blir nu ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott. Han säger att han lägger 20 procent på Hässleholm och fortsätter fullt ut som regionråd. Han kommer då inte att lyfta någon kommunalrådslön.

– Man kan ironiskt säga att de 186.000 kronorna återbetalas på det här viset, även om det inte är partiets förskyllan, säger Patrik Jönsson och syftar på de pengar som tidigare kommunalrådet Ulf Erlandsson felaktigt fått i ersättning av kommunen.

Politiskt kaos

Det var i slutet av februari som det politiska kaoset i Hässleholm tog sin början efter att den rödgröna budgeten röstats ned. Moderater och Sverigedemokrater tog då de ledande posterna i kommunen, en unik händelse enligt flera politiska kommentatorer.

– Såvitt jag vet är det här är första gången, på det här sättet, som man röstar på varandras kandidater Moderaterna och Sverigedemokraterna emellan, sa Pontus Mattsson, SVT Nyheters inrikespolitiske reporter. 

Läs mer: M och SD bakom maktskifte i Hässleholm.

Oklart om styret

Patrik Jönsson vet inte vad situationen kan innebära för det framtida styret av kommunen.

– Det kan vi bara spekulera om, säger Patrik Jönsson som inte haft några samtal med Moderaterna och de andra partierna.

Som det ser ut är det oklart vilka ledamöter på valsedeln som kommer till kommunfullmäktige. Exnazisten Bengt-Göran Rudbring kommer att komma in som ersättare på vissa möten, enligt Patrik Jönsson. 

Han ser också en risk för att alla 14 platserna ibland inte kan fyllas.

– Det räcker med att någon är sjuk eller av andra skäl inte kan komma till fullmäktige, säger Patrik Jönsson.

Permanent lösning

Patrik Jönsson och partiets ordförande i Hässleholm, Hanna Nilsson, säger att alla beslut var enhälliga. De beskriver stämningen i partigruppen som god.

De siktar på att den tillfälliga lösningen ska ersättas med en mer permanent lösning i juni. Då ska ett nytt kommunalråd finnas på plats.

– Jag återkommer i juni, säger Hanna Nilsson på frågan om hon själv är aktuell som kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet