Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Jönsson, centrumutvecklare i Hässleholm: ”Vi har en tuff situation och har haft under hela förra året”. Foto: SVT

Det våras för uteserveringarna i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har slopat avgiften de brukar ta ut när kaféer, restauranger och hotell ställer ut stolar och bord för att locka till sig gäster som vill sitta utomhus.

– Vissa har haft öppet hela året och andra har dragit igång sin uteservering mycket, mycket tidigare, säger Johan Jönsson, centrumutvecklare i Hässleholm.

Flera kommuner slopar under pandemin tillståndsavgifter för restauranger och andra som serverar mat och dryck utomhus. De gör det för att stimulera besöksnäringen.

– Vi har en tuff situation och har haft under hela förra året. Man ska tänka på att 2021 är lika tufft om inte tuffare för restauranger, butiker och andra. Man gör allt för att överleva, säger Johan Jönsson, centrumutvecklare i Hässleholm.

Slipper parkeringsavgift

Ett nytt inslag i Hässleholms centrum är matvagnar som slipper att betala för att parkera och servera mat. Hittills är det ett par vagnar på torget men Johan Jönsson räknar med att fler ska dyka upp under våren och sommaren.

Det stora hotellet på Stortorget har inte tidigare haft någon uteservering i markplan, men nu bygger man en ny med utsikt över torget.

– Vi kommer att ha en utanför här vid entrén som ska öppna till midsommar. Under pandemitider räknar vi med att ha 50 platser här, sedan blir det förhoppningsvis fler, säger Kathrin Jönsson, hotelldirektör på Statt.

Hon räknar med att det ska ge ett mervärde både för hotellet och för gästerna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer