Figge Bergquist är en av de som minns Hans Alfredsson. Foto: Richard Lööf

I Tomelilla lever minnet av Hans Alfredson kvar

Publicerad

Tomelilla spelade en viktig roll för Hans Alfredson, både i det privata och det publika. Här spelades flera filmer in och idag kan den som vill beskåda några av de mästerverk som skapades på världens minsta filmmuseum Hasseåtagemuseet.

Tomelilla kommun flaggade på halv stång idag för att hedra minnet av Hans Alfredson. Här tillbringade han mycket tid. I Sälshög några kilometer utanför byn hade Hasse och Tage en inspelningsstudio.

Och i samma by hade han ett sommarhus.

– Ja jag träffade honom ett par gånger. Han var alltid mycket vänlig, säger Gun Frick, en av grannarna.

Och i själva Tomelilla spelades flera filmer in. En av dem var ”Picassos äventyr”. Med hjälp av målade glasskivor förvandlades ett kvarter vid torget  till Madrid, Paris, London och New York.

TV: Se hela inslaget här

Och när det var inspelning var det fest i byn.

– Det var väldigt spännande för oss, för helt plötsligt kom kändisar som Hasse och Tage, Gösta Ekman, Sune Mangs och Magnus Härenstam. Det var som om Hollywood samlades här på torget. Och många var med som statister. Nästan varenda Tomelillabo som är över sextio har varit med på nån film som statist, säger Göran Göransson, kassör i föreningen bakom Hasseåtagemuseet i Tomelilla.

I Tomelilla ligger nu det som kallas världens minsta filmmuseum och världens största Hasseåtagemuseum. Här finns många smakprov från deras glanstid.

Många bevingade uttryck som lever kvar

Och vad många kanske inte tänker på är alla de sånger och bevingade uttryck som han skapade och som lever kvar hos oss.

– Ja uttrycket ”natti natti” hördes till exempel allra först i sketchen i tågkupén med Hans Alfredson och Martin Ljung. Och ett tag gick ju alla omkring och sa ”det hade jag ingen aaaning om”. Sen är det inte många som vet att han har skrivit texten till härjalåten, den som börjar ”Nu ska vi ut och härja, supa, slåss och svärja...” Den skrev han till studentspexet Djingis Khan i Lund, säger Figge Bergquist, vice ordförande i föreningen bakom Hasseåtagemuseet.

– En gång satt han och Gösta Ekman i turnébussen och käbblade om hur texten gick, och då sa Hasse till slut: det är ingen idé att du käbblar med mig för det är jag som har skrivit den. Då blev Gösta tyst.

Nu har Hans Alfredson somnat in för gott. Men i Tomelilla lever minnet av honom och den glädje han spred kvar länge.

TV: Här växte Hans Alfredson upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.