Huset i norra Helsingborg som Hans ”Hasse” Alfredson flyttade till när han var sju år. Foto: Johan Dernelius/SVT

Här växte Hans Alfredson upp

Uppdaterad
Publicerad

Som barn och tonåring bodde Hans Alfredson i en villa i centrala Helsingborg. Idag bor familjen Immèll här och har sparat många detaljer från kulturpersonlighetens tid.

När Hans Alfredson var sju år flyttade familjen från Malmö till Helsingborg och bosatte sig ett hus på Karl X Gustavs gata. Här bodde Hans Alfredson tills han började plugga i Lund. I mitten av 1990-talet såldes hans mamma huset och idag är det sålt ytterligare en gång, till Peter Imméll och hans familj.

– Det är väldigt spännande att bo i Hasse Alfredsons gamla hus, säger Peter Imméll.

Hans Alfredson 1931-2017
Vardagsrummet med den öppna spisen är det rum som är bäst bevarat sedan 1930-talet. Längst bort skymtar dörren in till serveringsgången och pigkammaren. Foto: Johan Dernelius/SVT

Vill veta mer

Peter Imméll skulle gärna vilja veta mer om huset på den tiden och efterlyser äldre helsingborgare som skulle kunna hjälpa honom. Huset är intakt på utsidan men på insidan är det delvis ombyggt. Många detaljer från Hans Alfredsons tid är kvar.

Modernt medel för kommunikation från 1930-talet. Foto: Johan Dernelius/SVT

LÄS MER: Kalle Lind: Den siste giganten är död

Peter Imméll tar med SVT på en rundvandring i huset och berättar om detaljerna.

– Köket har bytt plats i huset och öppnats upp mot matplatsen. Men fönstren är desamma som då, både här och i de andra rummen. Den öppna spisen, stuckaturen i taket, golvet, många saker är från den tiden.

Kröp genom fönstret

Den nuvarande husägaren berättar också en liten anekdot. Inne på gästtoaletten finns ett litet fönster.

– Genom det ska lilla Hasse ha krupit in en gång när han glömt nyckeln, säger Peter Imméll.

TV: Se öppet arkiv med Hans Alfredson

Enligt Peter immell kröp Hasse som liten in på gästtoaletten när han kom hem och inte hittade husnycklarna. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Alfredson 1931-2017

Mer i ämnet