Turistchefen Emma Håkansson tycker att filmen är nytänkande för att vara gjord i mitten av 1970-talet. Foto: SVT

”Filmen var nytänkande för sin tid”

Publicerad

Turistchefen Emma Håkansson har ur Hans Alfredsons film om Helsingborg. Hon tycker att den är nytänkande, men på ett annorlunda sätt än idag.

Emma Håkansson skrattar gott när SVT Nyheter Helsingborg visar henne några scener ur Hans Alfredsons film om Helsingborg – ”Resan till södern”.

Sedan berömmer hon arbetet:

– Den är nytänkande för att vara gjord i mitten av 1970-talet, just det här att använda en kändis för att marknadsföra en plats, säger hon.

Emma Håkansson gör tummen upp för filmen.

– Den är väldigt fin, den visar verkligen upp det som Helsingborg har att erbjuda. Hans Alfredson visar de stora, viktiga platserna som Kärnan, Mariakyrkan och Sofiero och det är fortfarande våra ”storsäljare”.

Rappare filmer idag

Men dagens marknadsföring av Helsingborg skiljer sig från 1970-talets. I dag hade man inte producerats en halvtimmes reklamfilm.

– Det hade blivit alldeles för dyrt. Vi gör också filmer idag, men bara snuttar. Annars slår man inte igenom mediabruset. Det är rappare med snabbare klipp och vi sprider dem framför allt via sociala medier, berättar Emma Håkansson.

”Hade lyft fram livskvalitet”

Dessutom handlar det ofta om att få andra att berätta om Helsingborg. Bloggare, resebranschen och helt vanliga turister som delar med sig på just sociala medier.

Men om Emma Håkansson skulle göra en längre film hade hon velat tillföra något nytt.

– Jag hade också valt att lyfta fram livet i Helsingborg, livskvalitet, atmosfären och vilka fantastiska människor som bor här, säger Emma Håkansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hans Alfredson 1931-2017

Mer i ämnet