Foto: Arkiv

Här är Hans Alfredsons okända film om Helsingborg

Publicerad

I fredags begravdes Hans Alfredson. Han hade stark knytning till Helsingborg och vi kan nu visa delar av den nästan helt bortglömda reklamfilm om sin gamla hemstad som han gjorde i mitten av 1970-talet.

Ett ungt par ska på semesterresa söderut i Europa, men i Helsingborg blir det stopp när bilen går sönder. Och sedan stannar de där.

Det är ramberättelsen i den halvtimmeslånga filmen ”Resan till södern” där Hans Alfredson var berättare och skådespelare och även medförfattare till manuset.

Reklam för Helsingborg

Hans Alfredson växte upp i Helsingborg och jobbade under en period på dåvarande Helsingborgsposten. Men när filmen spelades in i mitten av 1970-talet var han sedan länge etablerad i det svenska kulturlivet. Han hade gjort både filmer och revyer tillsammans med Tage Danielsson via det gemensamma bolaget Svenska Ord.

”Resan till södern” skulle marknadsföra Helsingborg. Den visades ganska flitigt i olika sammanhang – så sent som 1992 spelades den under Helsingborgsfestivalen.

Glömdes bort

Men så småningom försvann Resan till södern” in i glömskans dammiga skrymslen.

Nu har SVT Nyheter Helsingborg lyckats lokalisera den gamla berättelsen. Här är avsnitt ur filmen.

Helsingborgarna kan få se hela filmen under Kulturdygnet, ett arrangemang som hålls i konsul Perssons villa den 17-18 november. Kulturdygnet ska delvis ägnas åt Hans Alfredsons minne. Både med filmen och med en utställning om hans relation till Helsingborg.

– Han har haft så stor betydelse för staden, berättar Ulf Dahlström på Helsingborg Arena & scen. Han är en av producenterna bakom utställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hans Alfredson 1931-2017

Mer i ämnet