Foto: Leonora Toplica

Ystads tornväktare vann striden – blev felaktigt uppsagd

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsdomstolen ogiltigförklarar uppsägningen av tornväktaren Ludvig Olsson. Idag föll domen i det uppmärksammade målet. Ystads kommun och tornväktarnas fack har varit oense om en av stadens tornväktare ska anses vara fast anställd eller inte. Nu är frågan avgjord.

Stadens lurblåsare borde inte ha sagts upp visar domen och kommunen ska betala ett skadestånd till Ludvig Olsson på 60 000 kronor.

Striden mellan tornväktarna och kommunen har gällt om en av tornväktarna ska anses vara tillsvidareanställd eller inte. Kommunen har sagt timanställd medan facket hävdat att dess medlem är fast anställd.

Tryggare att jobba i tornet

– Jag är framför allt glad att få komma tillbaka till tornet och kunna fortsätta det fackliga arbetet med en tryggare anställning i ryggen. Skadeståndet känns mindre viktigt för mig, säger tornväktaren Ludvig Olsson, i ett pressmeddelande.

– Framför allt är vi glada att Ludvig får komma tillbaka till tornet med en tryggare anställning i ryggen. Nu har vi fått det bekräftat, säger Christopher Ståhl, medlem i Malmö LS (Lokal Samorganisation) av SAC (Sveriges Arbetares Centralorganisation) och en av dem som engagerat sig i ärendet, till SVT Nyheter Skåne.

Kan bli en vägledande dom

– Det är en seger för alla timanställda och vi hoppas att fler nu ska kunna få tillsvidareanställningar, fortsätter Christopher Ståhl.

Betyder det här att tornväktaren nu får fast anställning?

– Jag förutsätter att kommunen rättar sig efter dagens dom, säger Christopher Ståhl, medlem i Malmö LS av SAC.

I striden har tornväktarna bland annat ”blåst fel” för att få igenom sina krav.

Bakgrund

Tornet i S:ta Maria kyrka, där tornväktarna arbetar, stängdes tillfälligt i december 2019 för reparation. Efter det slutade Ystads Kommun att betala ut lön till tornväktarna. Ludvig Olsson hade då arbetat som tornväktare i över 3 år.

Hans fackförening, KYDS (Kulturförvaltningen i Ystads Driftsektion), menade att han blivit felaktigt avskedad och stämde Ystads kommun till Arbetsdomstolen. Ystads Kommun menade å sin sida att tornväktarna haft timanställningar och bokats för enstaka pass åt gången.

– Det är inte lätt att få till förändringar på en arbetsplats där alla är timanställda och kan bli av med jobbet när som helst. Det var därför vi drog igång den här processen till att börja med, säger Ludvig Olsson.

Sitter i möte

Sebastian Goksör, chef för klostret i Ystad samt även för stadens tornväktare, sitter i sammanträde under torsdagen angående gårdagens dom. Han kan ännu inte ge något klart besked från kommunens sida men kommenterar domen på följande sätt i ett mejl till SVT:

”Jag och Ystads kommun har en annan uppfattning i frågan än KYDS. Jag har att följa som närmast ansvarige chef kommunens riktlinjer för personalfrågor. Därtill inväntar jag svar från kulturnämndens inställning.”

Tornväktaren

Varje natt året runt ljuder en lång dov signal varje kvart i varje väderstreck över Ystads centrum. Det är tornväktaren i S:a Maria kyrkas torn som meddelar att allt är lugnt i staden.

Tornväktarens funktion var förr i tiden att varna ystadborna för ovälkommet besök på land eller via sjövägen eller slå larm om brand.

Idag är tornväktaren Ystads symbol och vakar fortfarande över staden. Istället för att blåsa sin varningssignal om något händer ringer han räddningstjänst eller polis.

Källa: Ystads kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.