Här stoppas mannen på Malmö centralstation. Foto: Athir Mohammed Abbas/ Privat

Bombhotade Malmö C – döms till villkorlig dom och utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Mannen bad om ursäkt för sin handling och sitt beteende när han stod inför rätta. Nu döms han för grovt olaga hot till villkorlig dom och utvisning efter hotet som lamslog trafiken till och från Malmö C under flera timmar.

Det var den 10 juni som en 44-årig man hotade att spränga Malmö centralstation. Mannen blev skjuten av polis i benen efter att han påstått att han hade en bomb och skjutvapen i sina väskor.

Centralstationen utrymdes i flera timmar och tågtrafiken stoppades.

Polisen informerade efter händelsen om att den hotfulle mannen varken hade sprängmedel eller vapen. Han fick genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen är inte psykiskt sjuk

Vid rättegången framkom att den rättspsykiatriska undersökningen och Socialstyrelsens rättsliga råds bedömning var att mannen begått de misstänkta gärningarna under en allvarlig psykisk störning, men att han inte lider av det idag. Därför saknas det, enligt tingsrätten, medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Bad om ursäkt

Mannen bad under rättegången i augusti om ursäkt för sin handling och sitt beteende på Malmö C.

– Jag har haft ett normalt liv innan detta hände. Jag har varit i Sverige i ett år. Hade jobb och kunde aldrig tänka mig att detta skulle hända. Jag är ledsen, sa 44-åringen.

Åklagare Thomas Olvmyr yrkade på 1,5 års fängelse för 44-åringen.

– Domen överensstämmer till övervägande del med det jag åtalat för. Även beslutet om utvisning är enligt åtalet. Den villkorliga domen som tingsrätten nu givit är det inte. Men frågan om vilket straff han ska ha är komplicerad. Gärningsmannen har ansetts som psykiskt sjuk när han begick dådet men blev senare frisk. Jag kommer att studera detta och överväga vilka utsikter ett överklagande har att nå framgång innan jag tar beslut i frågan, säger åklagaren Tomas Olvmyr.

Villkorlig dom och utvisning

Försvaret yrkade på att 44-åringen skulle sättas på fri fot. Nu döms han alltså för grovt olaga hot till villkorlig dom och utvisning. Dessutom ska han betala skadestånd på sammanlagt drygt 100 000 kronor till ett flertal personer som drabbades av hans handling på Malmö central.

– Den villkorliga domen var förväntad, men utvisningen blev en överraskning, säger 44-åringens försvarsadvokat Soroush Shahram. Vi ska nu tillsammans gå igenom domen för att se om vi ska överklaga delar av den.

Rådman Lars Olsson. Foto: Kenneth Sundin

Rådman Lars Olsson menar att brottet var allvarligt, men att mannen ändå inte kan dömas till fängelse.

– För att dömas till fängelse när han bedöms ha haft en allvarlig psykisk störning och nu inte längre har det krävs det att brottets straffvärde ska uppgå till minst fyra års fängelse och så allvarligt är det inte, säger Lars Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.