Polis utanför Malmö C i samband med händelsen i juni. Foto: Johan Nilsson/TT

44-åringen som bombhotade Malmö C släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

I somras hotade en 44-årig man att spränga Malmös centralstation. Mannen blev skjuten av polis i benen efter att han påstått sig ha sprängmedel i sina väskor. Under onsdagsförmiddagen inleddes den sista rättegångsdagen, och mannen släpptes på fri fot i väntan på dom.

Rättegången under onsdagen hölls delvis bakom stängda dörrar dels när rätten gick igenom den rättspsykiatriska undersökningen och socialstyrelsens råd men även en del av slutpläderingen fördes bakom stängda dörrar.

Åklagare och försvarare sammanfattade sin bevisning. I sin slutplädering yrkade Åklagare Thomas Olvmyr på 1,5 års fängelse för 44-åringen.

Skulle det inte bli fängelse yrkade åklagare på villkorlig dom eller skyddstillsyn. Han hade inga starkare åsikter om vilken av påföljderna det i så fall blir, men yrkade även på utvisning (vilket inte är förenligt med skyddstillsyn).

Försvaret yrkade i sin tur på att 44-åringen sätts på fri fot. Om tingsrätten skulle finna mannen ansvarig för handlingarna yrkade de i andra hand på villkorlig dom.

Sköts i benen

Det var den 10 juni i år som 44-åringen uppträdde hotfullt på centralstationen i Malmö. Mannen påstod att han hade en bomb och skjutvapen i sina väskor. Polisen sköt då mannen med tre skott i benen. Centralstationen utrymdes  i flera timmar och tågtrafiken stoppades.

Flera personer såg händelseförloppet och ett vittne filmade det på sin mobil.

– Mannen försökte gå in på apoteket på stationen men vakter hindrade honom. Han höll på i nästan en timme tills två polismän dök upp och sedan sköt honom. Mannen var jättestark, sade ett vittne till SVT Nyheter Skåne.

Polisen informerade efter händelsen att den hotfulle mannen varken hade sprängmedel eller vapen.

Rättspsykiatrisk undersökning

Tingsrätten ansåg mannen skyldig till grovt olaga hot och hot mot tjänsteman. Men för att avgöra om han skulle dömas till vård eller fängelse, skickades han på en större rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen och socialstyrelsens rättsliga råds bedömning ska mannen ha begått de misstänkta gärningarna under en allvarlig psykisk störning, men att han i dag inte lider av det. Därmed bedömde man att det inte fanns någon medicinsk förutsättning att överlämna mannen till psykisk vård.

Efter en enskild överläggning meddelade tingsrätten att häktningsbeslutet hävs, och mannen sattes på fri fot i väntan på dom. Domen meddelas den 6 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.