Polisen sköt en man vid Malmö centralstation sedan denne uppträtt hotfullt. Byggnaden fick i samband med ingripandet utrymmas på grund av larm om ett misstänkt föremål. Foto: Johan Nilsson/TT

Hotfull man skjuten av polis inne på Malmö C

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har skjutit en hotfull man inne på Malmö centralstation. Nationella bombskyddet kallades till platsen och en väska har oskadliggjorts. Den misstänkte mannen är ännu inte identifierad.- Vi försöker fastställa vem den här mannen är, säger Per Olof Söyseth, polisens kommenderingschef.

Strax efter klockan 10 på måndagen larmades polisen.

Polisen har skjutit en hotfull man inne på centralstationen. Mannen är skadad, berättade Calle Persson, polisens presstalesperson.

Den skjutne mannen har omhändertagits och har förts till sjukhus med ambulans. Enligt polisen blev mannen skjuten i båda benen. Ingen annan person ska ha kommit till skada.

Samtliga Malmös tillgängliga polispatruller skickades till platsen och det nationella bombskyddet undersökte lokalerna.

Flera id-handlingar

Den misstänkte mannen har ännu inte kunnat identifieras. Polisen har genomfört ett antal husrannsakningar, men har inte kunnat hitta något som kan knytas till mannen.

– Han hade flera olika id-handlingar, så vi har inte lyckats fastställa hans identitet. Men det kommer klarna tids nog, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen.

Polisen arbetar med att säkerställa hans identitet genom att samarbeta med andra länders polismyndigheter.

När mannen greps hade han flera olika pass och id-handlingar. Enligt uppgifter till Kvällsposten ska han vara medborgare i ett annat EU-land, men bosatt i Malmö och vara i 40-årsåldern.

Väska har oskadliggjorts

Enligt polisen uttalade mannen hot och sa att hans väskor innehöll sprängämnen och vapen.

– Man kunde inte utesluta att de var farliga så bombskyddet valde att spränga väskorna, säger polisens kommenderingschef, Per Olof Söyseth.

Glasdelen av Malmö C där polisen undersöker misstänkt föremål. Foto: Tomas Olsson

Han berättar att polisen rubricerade först händelsen som försök till mord, men att man inte helt kan utesluta att det är en terrorhandling, även om det inte har kommit fram något konkret som tyder på det.

– Så länge vi inte kan utesluta att det är ett terrordåd jobbar vi utifrån den principen, säger han på en presskonferens.

Senare under eftermiddagen anhölls mannen av åklagare misstänkt för grovt olaga hot.

”Ganska kraftig smäll”

Många reagerade på smällen, säger SVT Nyheter Skånes reporter på plats.

– Det var en ganska kraftig smäll, säger Per Lärka.

Under större delen av dagen arbetade polisens tekniker med att analysera innehållet i väskorna.

– Vi kan inte säga något om väskornas innehåll. Teknikerna arbetar fortfarande med det, säger Ewa-Gun Westford vid 18-tiden.

Senare framkom att det inte fanns några sprängmedel i väskorna.

Polisen har upprättat en ledningscentral utanför Entree i Malmö. Där finns ett 10 tal polisbilar och 7-8 räddningsfordon. Foto: Johan Dernelius

Såg mannen skjutas

Lotta Helin var på centralen för att åka till Kristianstad.

– Jag hade parkerat min cykel och var på väg längs perrongen som är under tak, berättar hon.

– Jag hörde några knallar, men tänkte inte så mycket på det. Men så fick jag syn på en kvinna som stod och såg helt chockad ut. Och då såg jag massor av poliser och en man som sprang omkring. Jag såg att polisen sköt och att mannen föll framåt, men jag var för långt ifrån för att se var han blev träffad.

Bombgruppen på plats i Malmö där centralstationen fick utrymmas efter larm om misstänkt föremål. Foto: Johan Nilsson / TT

Väldigt många poliser

För Lotta Helin blev det ingen resa till Kristianstad. Hon fick återgå till kontoret i Malmö. Hon beskriver stämningen inne på Centralen som lugn när mannen blev skjuten.

– Det var enormt mycket poliser där, säger hon.

– Men det var ingen annan som skrek eller så.

Malmö C ligger öde, avspärrad och övervakas av tungt beväpnad polis på måndagen Foto: Natalie Medic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.