Showan Shattak, Malmö. Foto: Ola Torkelsson / TT

Bakgrund: Rättegång efter misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Det var natten till den 9 mars år 2014 som flera personer misshandlades och knivhöggs i närheten av Folkets park och Möllevångstorget i Malmö, enligt åtalet.

En manifestation på internationella kvinnodagen hade avslutats när fyra personer, tre män och en kvinna, överfölls på Kristianstadsgatan. Malmöprofilen Showan Shattak skadades så svårt att han låg i koma en vecka efter attacken och var nära att mista livet.

En 32-åring åtalas för mordförsök på en man och grov misshandel av en kvinna. Dessutom åtalas han misstänkt för att tillsammans med en 29-årig man ha misshandlat Showan Shattak.

Mordförsök på Möllevången

29-åringen är utöver misshandel även misstänkt för mordförsök på Showan Shattak och för misshandel. Båda förnekar brott.

Lång förundersökning

Förundersökningen har pågått i mer än två år och polisutredningen består av drygt 900 sidor. I texten framgår det att under kvällen då attacken ägde rum rådde stor förvirring bland poliserna som kom till platsen om vad som hänt, när och hur. Flera personer som misstänkts ha varit delaktiga i attacken förhördes. Samtliga uppger att de attackerades, av vad de uppfattade som maskerade vänsteraktivister, och agerade i nödvärn och självförsvar.

De två åtalades försvarare hävdar bland annat att det blodiga tandskydd som polisen hittade i Showans Shattaks jackficka efter händelsen styrker att de så kallade vänsteraktivisterna var beredda på att slåss. Men enligt Shattak hade han tandskyddet när han sov på grund av en skadad tand.

Att utredningen dragit ut på tiden beror bland annat på att 32-åringen har hållit sig undan. Han blev internationellt efterlyst och greps först i början av året i Ukraina. Han hade kopplingar till det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

 I polisförhören har han vägrat att svara på frågor om vad som hände natten då flera personer misshandlades. Han har uppgett att han inte har några kommentarer till polisens frågor. Men en kamrat som var i sällskap med de åtalade uppger i polisens vittnesförhör att 32-åringen tidigare under kvällen sagt att han bar kniv. Enligt kamraten var 32-åringen på plats under attacken vid Möllevångstorget. Kamraten uppger också att 32-åringen efteråt ska ha sagt att han huggit ner någon.

Manifestation under rättegången

Under dagarna som rättegången pågår kommer nätverket ”Skåne Mot Rasism” att manifestera utanför Rättscentrum i Malmö. Nätverket har annonserat om manifestationen på sociala medier. Samma nätverk arrangerad en demontration under parollerna ”Kämpa Malmö” och ”Antifascism är självförsvar” veckan efter attackerna i mars för två år sedan. Då tågade 10.000 människor genom Malmö för att visa sitt motstånd mot nazism.

Showan Shattak arbetar just nu med en bok där han berättar sin version av misshandeln, om sjukhusvistelsen och den långa rehabiliteringen. Även hans upplevelse av den kommande rättegången mot gärningsmännen ingår i boken som har titeln ”Ingen jävla hjälte”. Han berättar också om i sin kamp mot rasism och homofobi, och om sin kärlek till fotbollslaget Malmö FF. Boken kommer ut senare i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet