Performancegruppen ”Public Movement”

Konstgrupp ger ny bild av muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska performancegruppen ”Public Movement” ifrågasätter den stereotypa bilden av muslimer. Att de uppträder i Malmö med projektet ”Rebranding European Muslims” är ingen slump.

Gruppens ledare är väl medveten om att Malmös judar känner rädsla för attentat.

Gruppen har sin bas i Tel Aviv i Israel, men är nästan ständigt på turné. Ledaren Dana Yahamoli kom till Malmö för två veckor sedan och har vandrat runt i staden för att hitta rätt plats för gruppens framträdande.

Det blir framför rådhuset exakt en månad efter att den judiska församlingen i Malmö fick en ruta krossad. Hon deltog också nyligen i den judiska Kippamarschen i Malmö.

Rädda av fel anledning?
– Det finns uppenbarligen en stor rädsla bland många judar i Malmö, men jag vet inte om de är rädda av rätt anledning, säger hon. Attentaten kanske inte handlar om antisemitism utan om politisk kamp.

Konflikterna i mellanöstern sätter spår i Malmö.

Föreställningen i Malmö på lördag är en del av projektet ”Rebranding European Muslims” som hade premiär på konstbiennalen i Berlin tidigare i år. Det syftar till att få oss att ifrågasätta de stereotypa bilderna av muslimer.

– Vi ser de här bilderna överallt på ”typiska” muslimer, säger Dana Yahamoli. Jag tror inte alls att muslimer i andra och tredje generation kan identifiera sig med dem.

Landsmän upprörda
Hon själv är ifrågasatt för att hon som israel ägnar sig åt att ”hjälpa” muslimer att förbättra sitt ”varumärke”.

– Jag tror inte alls de behöver hjälp. Det här är ett konstnärligt projekt.

Även en del av hennes egna landsmän är upprörda över föreställningen.

– De tycker nästan att jag begår ett brott, att jag sviker min egen identitet.

Efter föreställningen framför Rådhuset i Malmö på lördag hoppas hon att publiken ska få större förståelse för att konflikter alltid kommer att finnas, och att de också behövs.

– Föreställningen gör kanske att konflikterna blir lite hälsosammare här i Malmö, att de utvecklas bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer