Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturläraren Lena Skagerstam och forskaren Marie Dacke har satt upp en kamera vid igelkottarnas matställe för att kunna hålla koll på dem genom sin telefon. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så tar du hand om igelkottar i trädgården – expertens tips

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här och så även de nyvakna igelkottarna. Efter en lång vinterdvala behöver de mat i stora mängder och gärna en och annan mördarsnigel att sätta tänderna i.

Inne i den lilla villaträdgården utanför Lomma samsas fågelholkar, insektshotell och fjärilskupor med en nybyggd igelkottsrestaurang. Det är forskaren Marie Dacke som tillsammans med naturläraren Lena Skagerstam byggt upp en liten skyddad hörna för ortens igelkottar.

– En vanlig missuppfattning är att man kan ge igelkottar mjölk, vilket är dumt. De är laktosintoleranta och blir dåliga i magen. Det finns även folk som ger dem pannkakor, men även det är dumt. Råa ägg, kattmat, daggmaskar eller insekter är perfekt igelkottsmat, säger Marie Dacke som tillsammans med Lena Skagerstam skrivit boken ”Taggad att leva” där man får följa igelkottarnas liv.

Dödliga faror lurar

Och när väl sommaren närmar sig finns det andra faror att se upp för.

– Överkörda igelkottar har länge varit ett problem och nu börjar folk snart att klippa gräset i sina trädgårdar. Har man då en robotgräsklippare, så ska man se till att programmera den till att bara klippa gräset mellan klockan 10 och 16. Då minimerar man risken att få se igelkottar med amputerade ben, säger Marie Dacke.

Ta del av fler igelkotts-tips i videoklippet ovan.

I boken ”Taggad att leva” har forskaren Maria Dacke och läraren Lena Skagerstam följt igelkottar under ett år i en helt vanlig villaträdgård. Foto: Johan Dernelius/SVT

Fakta om igelkotten

• En igelkott har cirka 6 000 taggar. Taggarna är till för att de ska kunna skydda sig mot rovdjur. När faran är framme rullar de ihop sig till taggiga klot.

• De har funnit i mer än 30 miljoner år.

• De är fridlysta i Sverige.

• Det finns cirka 30 000 igelkottar i Sverige.

• De är aktiva främst på natten.

• De tål inte laktos och ska därför inte dricka mjölk.

• De ligger i dvala på vintern.

Källa: SLU artdatabanken och Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.