Foto: Trelleborgs kommun

Ytterligare två döda kor har flutit iland i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet fortfarande varifrån de sex döda korna kommer eller varför de flutit i land längs den skånska sydkusten. Nu har även två kokroppar påträffats utanför Lolland.

På tisdagskvällen rapporterar även danska medier om två döda kor som flutit iland på Lollands sydkust. Det skriver Sydsvenskan.

– Det är inga uppgifter som vi kan bekräfta ännu. Det är vad medierna rapporterar, säger Eva-Gun Westford till Sydnytt på tisdagskvällen.

Kodumpning

Sammanlagt har sex döda kor hittats på de skånska stränderna under de senaste dagarna.

Den senaste kossan sköljdes upp av vågorna precis på gränsen till Skurups kommun, vid Skateholm. Den hittades där på tisdagseftermiddagen, enligt Greger Persson, beredskapsledare på tekniska förvaltningen i Trelleborg.

Kommer brännas

Tidigare på tisdagen flöt det i land två kor utanför Vellinge och i söndags flöt även två kor i land i Beddingestrand och Abbekås. Den första kokroppen i skånskt vatten hittades på nyårsafton.

– Jag fick precis klartecken från Jordbruksverket att det var ok att transportera korna vi har här vidare till förbränning i Kristianstad. Jag kommer att beställa en transport under onsdagen. I Kristianstad kommer sen en av Jordbruksverkets veterinärer att undersöka djuren för att se om det är värt att obducera dem, säger Greger Persson.

Kan ha dumpats

Två av de döda kossorna befinner sig i Trelleborgs kommuns serviceförråd. Och det var i örat på en av dem som ett märke påträffades som kanske kan skingra mystiken.

– Det var en metallbit med ett fyrsiffrigt nummer som jag lämnat till polisen. Jordbruksverket är tveksamma till att det skulle vara en svensk märkning, säger Greger Persson till Sydnytt.

Ingen vet alltså varifrån korna kommer. En teori är att de dumpats från ett fartyg till havs.

Bortskurna öron

Polisen misstänker att någon har försökt avidentifiera korna.

– Någon verkar ha skurit bort delar av örat där märkningen sitter, men det har blivit kvar en del av en metallbricka med någon märkning på. Den är inte känd i Sverige eller EU där vi har gula plastbrickor, säger säger Eva-Gun Westford, informatör vid Skånepolisen, till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kodumpning

Mer i ämnet