Ilmar Reepalu hörs som vittne i rättegången och hans dokumentation används som bevisning. Foto: Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX

Ilmar Reepalu vittne till skottlossning – blev själv pistolhotad

Uppdaterad
Publicerad

I augusti i år hörde Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu ett bråk utanför sitt hem. Han bestämde sig för att fotografera och fick då själv en pistol riktad mot sig.

– Jag satt i köket och jobbade och det var väldigt mycket oväsen på gatan utanför och så small det ett skott, berättar Ilmar Reepalu.

När han gick fram till fönstret såg han en man som jagade en annan man beväpnad med någon form av pistol.

– Dom vrålade och skrek men jag hörde inte vad de sa. Plötsligt stod de utanför mitt fönster och jag bestämde mig för att fotografera och dokumentera då jag insåg att polisen bör få utreda detta.

Då fick mannen syn på Ilmar Reepalu.

– Han drog handen mot mig och riktade vapnet mot mig en kort stund, sedan hoppade han och en annan kille in i en bil och körde därifrån.

Enligt Reepalu själv avlossades aldrig några skott mot honom.

Grovt olaga hot

I åtalet mot den man i 20-årsåldern som ska ha riktat vapnet finns två fall av grovt olaga hot. Utöver det där Ilmar Reepalu är målsägande rör det andra den person som mannen ska ha jagat på gatan och avlossat två skott mot med vad som enligt åtalet var en gaspistol.

Ilmar Reepalu har inga anspråk och ser sig själv snarare som ett vittne än som målsägande.

– Åklagaren bedömer att det är så uppenbart grovt olaga hot så att jag ses som målsägande.

– Det är klart det inte är en bekväm situation när någon står fyra meter i från dig och riktar en pistol mot dig när de dessutom skjutit precis innan, säger Ilmar Reepalu.

Åtalad nekar

Till Skånska Dagbladet säger åklagare Helena Lundström att den åtalade mannen nekar att han riktat sitt vapen mot Ilmar Reepalu.

– Den tilltalade menar att han inte såg att det stod någon på andra sidan fönstret och att han inte lyft vapnet för att sikta på någon, säger hon.

I bevisningen finns bland annat de filmer och fotografier som Ilmar Reepalu tog vid händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.