Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trevligt och avkopplande att spela, tycker Peter Martinsson, som en av deltagarna när boende på Billingshäll spelar musik. Foto: Otto Johansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Improviserad musik på prov för demenssjuka i Kävlinge

Publicerad

Under våren och sommaren får demenssjuka boende på Billingshäll i Kävlinge spela musik med en orkester vid återkommande tillfällen.

Projektet baseras på forskning och försök från Manchester som visar att musik är bra för demenssjukas livskvalitet och motorik.

– De kom på att man kan höja livskvalitén för åtminstone en liten stund för brukarna. Det är svårt att säga långtidseffekterna men de lever upp i stunden, säger Paul Slawik som är en av fyra musiker på plats.

Sjunger och spelar

– Det är inte så att vi har en konsert, utan vi gör det tillsammans, säger Maria Peterzon som spelar piano och sjunger.

En som deltar är Peter Martinsson. Han spelar trumma under improvisationstillfället.

– När man är så gammal som jag är så är det skojigt. Över huvudtaget så är det trevligt och avkopplande att spela musik, säger han.

Hoppas på mer

Projektet har fyra tillfällen kvar och om det blir någon fortsättning efter det är ännu oklart men så väl personal som musiker hoppas på mer.

– Man märker skillnad, hur de tar för sig mer och mer. Jag hoppas absolut att det fortsätter, säger specialistsjuksköterskan Ros-Marie Olsson-Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer