Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofia Väldesjö och Hala Alkhatib hjälper de som vill att boka tid för vaccination i Burlöv. Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Det finns mycket desinformation som sprids om vaccinet”

Uppdaterad
Publicerad

Under tre månader erbjuds personer i Skåne hjälp med att boka tid för vaccination. Syftet är att nå personer som är svåra att nå med information om covid-19-vaccination, exempelvis personer som saknar e-legitimation, socialt utsatta och personer som talar andra språk än svenska.

– Det kan vara lite svårt för vissa med information och praktiskt med att boka vaccinationstider. Man har ett fritt val att vaccinera sig men det är viktigt att man får bra kunskapsbas för att fatta det beslutet på, säger Sofia Väldesjö, verksamhetsutvecklare på Region Skåne.

Samhälls- och hälsokommunikatörer finns på plats och talar olika språk för att kunna nå så många som möjlihgt. I Burlöv finns tre informatörer som pratar arabiska, dari och somaliska.

Desinformation sprids

Hala Alkhatib, kommunikatör på länsstyrelsen i Skåne, tycker att det finns mycket desinformation som sprids i samhället kring vaccinet.

– Vi hjälper folk på olika språk med att boka tider digitalt, hänvisar till vårdcentral och svarar på funderingar och frågor som folk har, sgäer hon.

Den mobila enheten har varit i Helsingborg, Lund, Landskrona, Malmö och Sjöbo. Fler orter som står på tur är bland annat

Kristianstad, Hässleholm och Klippan.

Insatsen är ett samarbete mellan Region Skåne, länsstyrelsen, några skånska kommuner och civila aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer