På torsdagskvällen höll hyresvärden informationsmöte för de 23 hushåll, som drabbats av storbranden i Malmö för en vecka sedan. Foto: Mikael Nilsson

Inga besked om brandskadat hus i Malmö ska byggas upp

Publicerad

Många frågetecken finns kvar, efter torsdagskvällens informationsmöte för de som drabbats av storbranden i Malmö. Hyresvärden kunde inte säga vad som ska hända med fastigheten på Fågelbacken. 

– Det är för tidigt att uttala sig om. Byggnaden har omfattande skador av brand och vatten, säger Tobias Jonasson, fastighetsansvarig vid företaget Franshill som förvaltar huset åt en privatperson. 

Vid mötet fick hyresgästerna veta vad som händer i närtid. De hade även möjlighet att ställa frågor till saneringsfirman. 

– Vi vet inte hur lång tid det tar att återuppbygga fastigheten men sannolikt pratar vi om en längre tidsperiod, säger Tobias Jonasson i ett mejl. 

Tar lång tid

Att huset ska byggas upp, är i nuläget inte självklart. 

– Oavsett om huset återbyggs eller rivs, är det enda vi vet att det kommer ta lång tid innan någon kan bo på denna plats, säger Tobias Jonasson. 

Efter branden för en vecka sedan, har Franshill försökt hjälpa de boende att hitta nya bostäder, något som uppskattats av Petronella Regen, en av de drabbade som SVT Nyheter talat med.

– Ambitionen är att alla inom kort ska erbjudas en permanent lösning i form av ett förstahandskontrakt som motsvarar deras behov och önskemål, säger Tobias Jonasson. 

Av 23 hushåll har 18 önskat hjälp med ersättningsboende. 

– Vi har i dagsläget tolv familjer som vi kallat till bostadsvisningar i vårt eget bestånd samt genom hjälp av kollegor i branschen, säger Tobias Jonasson. 

Han deklarerar att Franshill inte tänker utnyttja möjligheten, som finns i lagen, att riva kontraktet när ett hus är så skadat att det inte längre går att bo i.

Förtur till lägenhet

– Våra hyresgäster som bott i hyreshuset har förtur till en lägenhet, när huset står beboligt. Vi tycker att det är en självklarhet att våra hyresgäster som bott i huset ska ha denna möjlighet då det är deras hem som har drabbats, säger Tobias Jonasson. 

Huset, som ligger i korsningen Västra Rönneholmsvägen-Maribogatan, riskerar att rasa. En byggfirma förstärker just nu det med stämp, för att den brandtekniska undersökningen kan komma igång. 

På räddningstjänsten Syd räknar man med att olycksutredarna kan besöka brandplatsen nästa vecka. 

Förutom brandorsaksutredning, kommer räddningstjänsten också att utvärdera själva släckningsinsatsen.  

– Det gör vi när det är en så stor brand och så många människor är berörda, säger operativa chefen Martin Gertsson.

Storbrand i centrala Malmö Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer