Ingen ansvarig för 130 ton bly

Uppdaterad
Publicerad

Flera skjutbanor i Skåne utgör ett miljöproblem. Bly är en farlig metall som kan skada både naturen och människor. Men det är svårt att få banorna sanerade eftersom det ofta är oklart vem det är som är ansvarig.

Vid Torreberga ängar i Staffanstorp låg tidigare en jaktskyttebana. År 1997 lades banan ner, och året efter gjordes det en utredning av marken på området. Undersökningen visade att det ligger 130 ton bly i marken från ammunition och polycykliska aromatiska kolväten (PAH) från lerduvor.

Trots att Staffanstorp kommun kom fram till att ängarna är fulla av bly redan för 15 år sedan, har ingenting gjorts. Det är oklara ansvarsförhållanden som ligger bakom dröjsmålet.

Förorenade platser

– Grundprincipen är ju ofta i det här arbetet att den som har förorenat ska betala, men det är ofta mer komplicerat än så. I det här fallet är det kommunen som är tillsynsmyndighet och det är de som måste göra en ansvarsbedömning i första hand, säger Johan Wigh, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Men i Staffanstorp vet man inte vem det är som är ansvarig. Föreningen som tidigare ägde skyttebanan finns inte längre.

– Det innebär att vi inte har någon ansvarig som vi kan se just nu, och vi har ett förorenat område, säger Dick Johansson, stadsbyggdanschef i Staffanstorp.

– Men den här utredningen om vem som är ansvarig, varför har man inte gjort den tidigare?

– Det har nog inte funnits någon anledning att göra den tror jag, säger Dick Johansson.

Går ut över naturen

De långa ansvarsutredningarna som ska avgöra vem som är ansvarig för att sanera marken, påverkar naturen.

– Det finns ju såklart en risk att föroreningssituationen blir värre om det tar längre tid, säger Johan Wigh.

Förutom att det i många fall är svårt att ta reda på vem den ansvarige är, så handlar möjligheten till sanering  också om pengar.

– Det finns väldigt många platser som är prioriterade och som det ser ut idag så räcker inte pengarna till alla, säger Johan Wigh

Trots att Torreberga ängar är ett prioriterat område, så kan det ta lång tid innan marken blir fri från bly.

– Jag förstår ju att man vill att det här orådet ska saneras och det tror jag att alla som jobbar med de här frågorna håller med om. Förhoppningsvis kommer man kunna ta tag i det här problemet längre fram, säger Johan Wigh.

– Kan ni säga när det kommer att hända?

– Nej, i dagsläget är det svårt att säga eftersom det finns så många andra objekt som också är prioriterade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenade platser

Mer i ämnet