”Det är jätteorättvist”, säger Engla Erlandsson, som spelar handboll i Ystad IF:s F14-lag. Foto: Isak Laurell/SVT

Ingen handbollsutbildning för Ystad-tjejer

Publicerad

I Skåne finns 20 gymnasier med nationella idrottsutbildningar, två av dem är bara för killar. I handbollsstaden Ystad finns en av dem.

– Jätteorättvist, säger handbollsspelaren Engla Erlandsson.

Tjejer kan inte söka hockeyutbildningen på Ängelholms gymnasieskola och handbollsutbildningen på Ystad gymnasium.

– Det finns flera tjejer som vill gå där, och satsa på handbollen, men de kan inte göra det under gymnasiet, det är jätteorättvist, säger Engla Erlandsson, som spelar handboll i Ystad IF:s F14-lag.

SVT Nyheter har kontaktat Riksidrottsgymnasier (RIG) och gymnasier som erbjuder nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) i Skåne och frågat om de tar emot tjejer och killar. Två av de 20 skolorna har könsseparerade utbildningar, vilket betyder att det inte är möjligt för det andra könet att söka.

Kan bli möjligt 2023

Enligt Lena Schmidt, rektor på Ystad gymnasium, har man i nuläget ingen NIU i handboll för tjejer, eftersom intresset inte fanns när skolan senast skulle ansöka om tillstånd att bedriva NIU. Men under de senaste åren har intresset ökat, och skolan har tänkt om.

– Det finns ett stort intresse för damhandboll, vilket ju också gör att vi givetvis är intresserade av att stötta det, och har ju därför för avsikt att ansöka om nationell idrottsutbildning även för tjejer, med intagning 2023.

13 könsseparerade idrottsgymnasier i landet

Enligt Riksidrottsförbundet finns det cirka 450 idrottsgymnasium i Sverige. Av dem är 13 helt könsseparerade.

SVT har även kontaktat Ängelholms gymnasieskola för att höra varför deras hockeyutbildning endast tar emot killar, och de hänvisar till att Svenska ishockeyförbundet bara har en hockeyutbildning för tjejer i region syd.

Riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar

Skolor måste ansöka om att bli RIG eller få bedriva NIU.

En NIU måste tillstyrkas av respektive specialidrottsförbund och sedan godkännas av antingen Skolverket eller Skolinspektionen.

När det gäller RIG föreslår Riksidrottsförbundet vilka skolor som får anordna utbildningen, och hur många platser som ska finnas, därefter tar Skolverket eller Skolinspektionen beslut om godkännande av utbildningen.

Av de 13 könsseparerade gymnasierna är sex hockeygymnasierna, fem för fotboll och två för handboll.

Källor: Riksidrottsförbundet och Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.