Emmy Persson, Jill Nordqvist, Maja Jönsson och Eldin Osmani går på Ekbackeskolan i Osby. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här är alla välkomna – tjejer och killar tränar tillsammans i Osby

Publicerad

Till idrottsgymnasiet i Osby antas både killar och tjejer – och de tränar tillsammans.

– Idrott ska inte handla om genus och kön, säger Johanna Bergman på Ekbackeskolan i Osby.

Idrottsgymnasiet på Ekbackeskolan i Osby är, till skillnad från en del andra idrottsgymnasier, inte kopplat till någon förening.

– Det betyder att vi har ingen ”match på lördag” eller något sådant att ta hänsyn till och eleverna vet att deras instruktörer inte tar ut dem till något lag, säger Johanna Bergman som är en av tränarna och initiativtagarna till Idrottsgymnasium 2.0 i Osby.

Idrotterna som finns på Ekbackeskolan är fotboll, ishockey, konståkning och simning. Det sker ingen selektering av vilka som får komma in på de olika inriktningarna och både tjejer och killar är välkomna att söka till samtliga idrotter. I fotboll och simning tränar tjejer och killar tillsammans.

– Det är bra, tycker jag. Man kan lära sig av både tjejer och killar, säger Eldin Osmani som går fotbollsinriktningen på Ekbackeskolan.

Ishockey på Ekbackeskolan tränar däremot enbart killar hockey i nuläget och enbart tjejer konståkning – detta eftersom att det i de nuvarande årskullarna inte varit någon tjej som sökt sig till hockeyinriktningen eller någon kille som sökt sig till konståkningsinriktningen.

”Ska inte handla om genus och kön”

Ibland kommer idrottens normer in i skolans värld, menar Johanna Bergman.

– Det är något som vi funderade över när vi startade upp här. Idrott ska inte handla om genus och kön, utan det handlar om att det är ett fantastiskt sätt att få utmana sig som individ, öva på förmågor och kunskaper för att bli bättre.

I videoklippet berättar två av eleverna på Ekbackeskolan om vad de tycker om upplägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.