Inget åtal mot Citygross för försäljning av vin

Uppdaterad
Publicerad

I somras började livsmedelskedjan Citygross sälja vin via Internet till sina kunder – ett tilltag som polisanmäldes av systembolaget. Men nu väljer åklagaren att lägga ner förundersökningen.

Mikael Lagerwall, informationschef på Bergendals som äger Citygross säger att man nu kommer fortsätta att utveckla vinkonceptet.

– Vi välkomnar det här beslutet och fortsätter rulla ut det, säger Mikael Lagerwall.

Saknas anledning

Åklagare Christofer Ramkvist i Kristianstad meddelade i eftermiddags att han lägger ner förundersökningen mot Citygross med motiveringen att det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.

– Vi förstår inte kritiken, och det gör uppenbarligen inte åklagaren heller, säger Mikael Lagerwall och fortsätter:

– Vi har hela tiden känt trygghet i det vi gör.

Att förundersökningen nu läggs ner tror Mikael Lagerwall kan få en spridningseffekt och påverka andra aktörer på alkoholmarknaden.

– Det här beslutet kommer tolkas som att det nu är fritt fram för försäljning.

Systembolaget: man kringgår lagstiftningen

Systembolagets VD Magdalena Gerger är besviken på beslutet och menar att läget är allvarligt.

– Vi beklagar förståss läget och åklagarens beslut. Beslutet att lägga ner förundersökningen visar hur illa det är.

Beslutet tolkar hon inte som att det nu är lagligt med Internetförsäljning, utan snarare som att det finns en lucka i lagstiftningen.

– Vi polisanmälde eftersom lagen säger att vi är de enda som får sälja alkohol i Sverige. Man kringgår lagstiftningen och det är nu viktigt att täppa till hålet.

Att det nu öppnar upp för andra näringsidkare att sälja alkohol på Internet är något som oroar, men Magdalena Greger tror inte att försäljningen blir långvarig.

– Våra folkvalda har bestämt att vi ska ha ensamrätt. Alla partier stöder ju alkoholmonopolet och vi har aldrig haft större stöd bland allmänheten.

Att sälja ut statliga monopol och näringar är inget nytt fenomen. Vad är det som säger att Systembolaget inte går samma framtid till mötes?

– Förtroendet för Systembolaget är högt. Alkohol är inte vilken vara som helst, det tror jag att alla förstår. Det är därför trenden med Systembolaget har gått precis stick i stäv, säger Magdalena Greger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer