Här i tullen fångar man upp ett ökat antal hundar, både lagliga och olagliga. Foto: Lenke Morath

Inhemsk uppfödning kan inte möta efterfrågan – nu ökar hundimporten

Publicerad

Antalet hundar som fångas upp i tullen ökar. Många hundar förs in i Sverige helt lagligt, samtidigt som ett stort antal hundar försöker smugglas in med falska papper.

En gigantisk efterfrågan till följd av pandemin tros ha lett till ökningen av hundar i tullen.

– Folk har tid och möjlighet att ta emot en hund, och vi har inte så många hundar i Sverige så att vi kan mätta den efterfrågan, säger Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne, om varför fler och fler vänder sig till Europa för att köpa hund.

Bara det senaste året har antalet hundar i Skåne ökat med 4 588 stycken. En betydligt större ökning än ett vanligt år.

Misär kan dölja sig bakom falska papper

Men Mattias Gårdlund tror att också de striktare gränskontrollerna bidragit till att man fångar upp ett ökat antal hundar vid gränsen. Och även om många för in hundarna enligt konstens alla regler, så förekommer en hel del försök till smuggling.

– Man kan inte längre ta in hundar som man gjorde förr, så därför försöker man att rätta sig efter lagarna så gott det går. Men även bakom den grupp människor som ser ut att ha papprena i ordning kan det gömma sig misär och kriminalitet, säger Mattias Gårdlund.

Se på klippet för att se hur kontrollen vid gränsen går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.