De första sex månaderna 2021 stoppadeTullverket 259 hundar vid gränsen, alltså nästan lika många som stoppades hela 2020. Foto: Tullverket

Rekordmånga smuggelhundar stoppas i tullen – de flesta i Skåne

Publicerad

Under årets första sex månader stoppade Tullverket 259 hundar vid gränserna i Sverige. Det är nästan lika många som stoppades under hela förra året då 280 hundar stoppades.

Hundsmugglingen har enligt Tullens siffror nått nya nivåer i Sverige. Tullverket ser en koppling till att fler blivit sugna på att skaffa hund under pandemin. Något som gynnar de organiserade ligorna eftersom den nationella marknaden inte kan möta den växande efterfrågan.

– Om det fortsätter såhär blir det inte alls bra. Jag hoppas att denna upplysning får människor att tänka om, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Flest stoppas i Skåne

Tullverket i Lernacken är det som hanterat flest ärenden. Bara där stoppades 67 hundar mellan januari och juni i år men även Trelleborg och Helsingborg är populära ingångar för hundsmugglarna .

Tullen beskriver hundsmugglingen som ett arbetsmiljöproblem då personal och distriktsveterinärer blir illa berörda av att behöva avliva hundarna som är sjuka eller inte kan skickas tillbaka.

– För många är det jobbigt och obehagligt att behöva bistå vid avlivning, säger Håkan Hansson.

Viktiga saker att tänka på

För att minska smugglingen vädjar Tullverket allmänheten att inte köpa smuggelhundar, utan att istället vända sig till uppfödare.

– Om man ska köpa hund är det bäst att besöka valpen och tiken i hemmet, samt att begära att få säljarens fullständiga personuppgifter, säger Håkan Hansson.

I februari besökte SVT Tullverket på Öresundsbron – hör gruppchef Niklas Delin om att behöva avliva hundar som smugglas in: ”Det värsta man kan vara med om som tulltjänsteman”.

Här stoppades hundarna

Arlanda Terminal 5: 39

Haparanda: 8

Helsingborg: 26

Hyllie Station: 4

Karlskrona: 12

Landvetter: 7

Lernacken: 67

Malmö C: 7

Norvik: 4

Nynäshamn: 1

Tegelviken: 1

Trelleborg: 64

Ystad: 18

Övertorneå: 1

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.