Foto: Firas Razak Tuma

Stora tågproblem drabbade Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Tågproblemen på Södra Stambanan och Västkustbanan startade vid 13-tiden på tisdagen. Inställda avgångar och förseningarna pågick fram till onsdagsmorgonen – då trafiken åter flöt på som vanligt.

Efter att det till en början varit helt stopp i tågtrafiken mellan Malmö och Hässleholm, med förseningar och inställda avgångar på flera håll i södra Sverige, kunde trafiken börja gå med glesare avgångar under tisdagskvällen.

– Man kan köra mellan Malmö och Hässleholm igen från klockan 19 på tisdagskvällen, men med mindre trafik då man fortfarande håller på felsöker, sa Pär Aronsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Tågproblem i Skåne

Centralstationen i Lund var fylld med tåg och kunde inte ta in fler. Pågatågen rullade men med alternativ rutt, vilket innebar att de inte stannar på vissa stationer, bland annat Lund C. Tågen mellan Malmö och Ystad kunde inte köra genom Citytunneln. I begränsad omfattning kunde bussar ersätta inställda tåg.

– Dessutom är det stora förseningar. Hela kvällen kommer tågen bara att kunna flyta på hjälpligt. Trafiken är inte ens på väg att normaliseras. Det blir tidigast imorgon bitti, säger Magnus Wikfors vid Skånetrafikens verksamhetsjour.

Foto: Firas Razak Tuma

Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson twittrade strax före klockan 16 på tisdagen följande: ”Helt ohållbart!!! Idag ännu ett omfattande infrastrukturfel i Skånsk järnväg! 15:e på en dryg vecka. Våra kunder står strandade då all trafik står still!!!”

– Sedan klockan 15 har det varit totalstopp i södergående riktning mot Malmö. Normalt går det annars ett tåg var femte minut. Så det är många som drabbats, säger Magnus Wikfors.

Orsaken till problemen var ett fel på elförsörjningen mellan Lund och Hässleholm.

Över 100 tåg fick ställas in under kvällen, och tusentals resenärer har drabbats, uppger Skånetrafiken.

På onsdagsmorgonen var problemet löst och trafiken kunde rulla på igen.

Foto: Firas Razak Tuma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågproblem i Skåne

Mer i ämnet