Ungdomshemmet Råby utanför Lund drivs av Statens institutionsstyrelse. Arkivfoto. Foto: Johan Nilsson/TT

Pojke polisanmäld för hot under rymningsförsök

Uppdaterad
Publicerad

En intagen pojke på ungdomshemmet Råby i Lund försökte i måndags rymma från institutionen genom att hota två anställda. Han kunde fångas in av en annan anställd.

Det var under måndagseftermiddagen som en pojke på ungdomshemmet Råby hotade två anställda.

Enligt den tillbudsanmälan som lämnats in till Arbetsmiljöverket höll pojken en arm kring halsen på en av de anställda och hotade att skära denna med en avbruten cd-skiva. Pojken tog sig från de två behandlingsassistenter som fanns på plats, men lyckades aldrig lämna institutionsområdet.

– Det var ett misslyckat rymningsförsök, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Statens institutionsstyrelse, som driver ungdomshemmet, till SVT Nyheter Skåne.

Sprang efter pojken

Han berättar att en manlig anställd sprang efter pojken och ”fick tag på honom direkt”.

Händelsen gav inte upphov till några fysiska skador förutom en mindre rodnad på halsen på en av behandlingsassistenterna, framgår av tillbudsanmälan. De båda anställda var dock ”mycket skärrade efteråt”.

– Naturligtvis är de påverkade av den här händelsen, säger Stefan Hell Fröding.

Händelsen har polisanmälts och rubriceras som våld mot tjänsteman samt hot mot tjänsteman.

Kom dagen efter

– Vi har haft en patrull på plats dagen efter som tagit upp en anmälan, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Pojken som försökte rymma var placerad på Råby av socialtjänsten enligt LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.