Anna-Karin Edberg, professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad, ser framemot nya riktlinjer gällande besöksförbudet på äldreboenden. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Fredrik Sandberg/TT

Professor: ”Inte rimligt att isolera en hel grupp från närstående”

Publicerad

Att äldre inte får krama sina närstående kan påverka deras hälsa negativt, menar Anna-Karin Edberg som är professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.

Huruvida anhöriga med antikroppar ska tillåtas att fritt besöka och krama om sina äldre på äldreboenden är en svår fråga, enligt Anna-Karin Edberg på Högskolan Kristianstad.

– Det som är problemet i dag är ju att vi lämnar åt äldreomsorgspersonalen att i så fall tolka de här antikroppstesterna, vilket kanske inte är den allra bästa lösningen. Det är svårt för vårdpersonalen att avgöra resultaten av olika tester, så som det ser ut nu, säger Anna-Karin Edberg till SVT Nyheter Skåne.

”Nationella riktlinjer nödvändiga”

Hon väntar sig att det kommer nya nationella riktlinjer i slutet av september och menar att strategin måste ses över.

– Det är inte rimligt att tänka sig att vi isolerar en hel grupp fullständigt från närstående. Vi läser i media om äldre par som varit gifta i 60 år och helt plötsligt inte får röra varandra medan det å andra sidan finns semestervikarier som får röra sig på boendet. Det kan inte vara upp till varje enskilt boende att göra den bedömningen, säger Anna-Karin Edberg.

Beröring viktigt för hälsan

Anna-Karin Edberg hoppas att personal på äldreboenden tänker extra mycket i coronatider på att beröring är viktigt. Beröring minskar stress, oro och ångest – och kan även verka smärtlindrande, menar Anna-Karin Edberg.

– Min förhoppning är – när man ändå håller på med omvårdnadsåtgärder – att man har tid och möjlighet att klappa lite extra på handen eller att hålla om. Jag tror att det är oerhört betydelsefullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.