Henrik Rönnquist Foto: Scanpix

Invandrarkritisk gallerist bakom Vilksutställning

Publicerad

Galleristen Henrik Rönnquist, som i sommar ska ställa ut den kontroversielle konstnären Lars Vilks verk, är starkt kritisk mot svensk invandrings- och integrationspolitik.

”Är islam tolerant? Kan vi leva tillsammans sida vid sida? De vill ta över.” säger Rönnquist i en bloggintervju med sverigedemokraten Filippa von Platen i Malmö.

– Det kan vara lite felciterat, men jag tycker att de tar för stor plats, säger Henrik Rönnqvist till TT.

När planerna på konstutställningen i Malmö i juli blev kända betonade han bara Vilks konstnärliga kvaliteter. Men det är inte  bara omsorg om konstnärens frihet som ligger bakom galleristen Henrik Rönnquists satsning på en utställning med Lars Vilks rondellhundar.

 Han kritiserar också invandringspolitiken.

-Jag är absolut inte rasist. Det handlar om att politikerna har gjort fel med integrationen, säger Rönnquist till TT.

Han berättar om polisskydd, nattliga telefonsamtal och otrevliga föremål i brevlådan sedan planerna på en utställning i Malmö i sommar med Lars Vilks verk blivit kända. Rönnquist tycker att invandringen gjort Sverige otryggt, så att han tvingas åka taxi hem varje dag.

– Det finns tyvärr en överrepresentation av invandrare som begår brott. Det gör att vi hamnar i en osäker tillvaro, påstår han.

I en bloggintervju av sverigedemokraten Filippa von Platen i Malmö säger Rönnquist att ”gruppvåldtäkter är inte svenskt” och påstår att alla överfallsvåldtäkter i Oslo begås av invandrare från Mellanöstern och Nordafrika.

TT: Står du för de här uttalandena?

– Ja, annars hade jag ju inte sagt dem.

Ändå anser sig Rönnquist eventuellt felciterad i påståendet att muslimer vill ”ta över”.

– Men jag tycker att de tar för stor plats.

Om Lars Vilks och hans bilder säger Rönnquist:

– Han ser ju problemet med att vi inte längre får leva som svenskar i Sverige.

Sydnytt berättade den 20 februari att galleristen Henrik Rönnquist har beslutat att ställa ut Lars Vilks bilder, däribland de kontroversiella bilderna på Muhammed som rondellhund,  i Malmö i sommar. Då sa han så här:

– Sedan det här blev känt är jag helt nedringd. Det är kul eftersom jag kämpar för yttrandefrihet, religionsfrihet och demokrati. Själv är jag uppväxt i Mexiko, Kanada, USA, Nya Zeeland, Australien, Italien och Holland och det finns överhuvudtaget inte några rasistiska motiv bakom utställningen, säger galleristen Henrik Rönnquist till Sydnytt.

Enligt galleristen är det upp till konstnären själv att välja vilka verk som ska visas fram.

– Jag tycker om Lars bilder, framför allt hans teckningar. Jag ger konstnären en frihet att bestämma själv och jag har förtroende för att han inte kommer att göra mig besviken, säger Henrik Rönnquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer