Modedesignern Athraa Alkilidar från Bagdad börjar om i Sverige. Foto: Esfar Ahmad

Irakisk klädskapare börjar om i Sverige

Den irakiska modedesignern Athraa Alkilidar flydde sitt land och hamnade i Östra Göinge. Ett år senare har hon visat sin första kollektion på svensk mark.

Den ostabila situationen i landet blev för svår och Athraa tvingades lämna allt och fly. Storstadslivet fick ges upp, modebutiken i centrala Bagdad likaså.

Istället blev utsikten Östra Göinges skog.

– När man först kommer till Sverige så har man många förhoppningar och mycket energi. Men den första tiden i Sverige var en väldigt jobbig tid och det tog mycket av min energi, säger Athraa Alkilidar.

När hon först kom till Sverige kändes tanken på att återuppta arbetet med modedesign avlägsen. Mycket av hennes tillvaro gick då ut på att vänta på besked från Migrationsverket.

Samtidigt försökte hela familjen vänja sig vid det nya och emellanåt ensamma livet i den svenska orten, något som var en stark kontrast till hennes fartfyllda liv i Bagdad.

– I Irak designade jag kläder till yezidier, till muslimer och till kristna. Jag har alltid haft en vilja att utmana gränser, men när situationen i Irak blev för svår var jag tvungen att ge upp allt det, säger hon.

Blandar arabisk och svensk design

Hon flydde till Sverige och när SVT Nyheter träffade Athraa i oktober 2015 hade hon just kommit i kontakt med det nyuppstartade projektet Kvinna Till Kvinna. Hon engagerade sig i projektet som syftar till att låta etablerade kvinnliga företagare i Sverige stötta nyanlända kvinnor.

Livet började så småningom ta fart, men arbetet här var annorlunda än vad hon var van vid.

Utan ett helt arbetsteam med sömmerskor och med en begränsad budget krävdes det mer av Athraa för att lyckas utföra de komplicerade kreationerna som hon drömde om att göra.

Hon fick ta sin dotter Aula till hjälp för att nå målet, en modeshow i Östra Göinge.

– Jag märkte att jag inte blev så imponerad av de kläder som fanns på den svenska marknaden. Istället ville jag skapa en stil där jag kan kombinera arabisk design med svensk, säger hon.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer