Konvoj med IS-stridande. Islamiska staten ligger bakom flest dödliga jihadistattacker. Foto: TT

Danmark vill skärpa lagen mot IS-krigare

Uppdaterad
Publicerad
I Danmark hårdnar nu tonen mot de frivilliga som reser till Syrien och Irak för att strida på islamisternas sida. Den danska regeringen vill att de ska kunna dömas för landsförräderi.

Minst 110 danska medborgare har åkt till Syrien och Irak för att strida på IS sida. Nu vill den danska regeringen att de ska kunna dömas för landsförräderi.

– Det är landsförräderi när man reser som dansk till Syrien och kämpar mot danska soldater, säger justitieminister Mette Fredriksen (S).

Regeringen vill nu ta reda på om lagen måste ändras för att danskar som reser till Syrien och Irak för att strida mot danska styrkor och den koalition som Danmark är en del av, kan straffas för landsförräderi.

Och det här är ett förslag som har stöd bland många danskar.

– Landsförräderi passar gott i förhållande till de handlingar som de utför. Jag tycker att det är helt förfärligt. När man har kommit till ett land för att vara en del av den här demokratin så är det förfärligt att man bekämpar det som vi står för i Skandinavien och Europa, säger Amanda Christiansen.

Politisk enighet

Tidigare har danska regeringen varit inne på att man ska använda terrorlagstiftningen för att komma åt danskar som strider på IS sida. Men nu har regeringen ändrat uppfattning och gått de borgerliga och Dansk Folkeparti till mötes i kravet på att man ska dömas för landsförräderi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet