Magdalena Nour (C) hoppas på ett högt valdeltagande i folkomröstningen. Foto: Gunilla FritzeVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ja-sidan hoppas på högt valdeltagande i Vellinges första folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Det är stundtals kö utanför Skanörs skola. Idrottshallen har gjorts coronasäker inför folkomröstningen där drygt 28 000 vellingebor har möjlighet att säga sitt om Naturums vara eller inte vara på Falsterbo strandbad.

– Det är en markering att vi går och röstar, säger Kim Borgström som bor i Skanör.

I klippet berättar några andra Skanörsbor varför de deltar i folkomröstningen.

Frågan som Vellingeborna ska ta ställning till är om Naturum och konsthall ska vara på Falsterbo strandbad eller inte. Ja-sidan drev igenom en folkomröstning även om det sedan första maj finns en annan hyresgäst i huset. Nämligen ett fotografiskt museum.

– Vi hoppas på ett högt valdeltagande. Man helgar nationaldagen med att gå och rösta i folkomröstningen som vi utifrån väljarnas önskemål har fått igenom i en fråga som blev kontroversiell, säger Magadelna Nour (C), företrädare för ja-sidan.

Valdeltagande i en kommunal folkomröstning brukar vara under 50 procent. Magdalena Nour hoppas på åtminstone 30 procent i Vellinges första kommunala folkomröstning.

– Får vi det blir jag glad. Då har vi någonting att arbeta med.

En fråga som splittrar

Kommunen har avsatt en och en halv miljon kronor för att genomföra folkomröstningen.

– Det är värt pengarna eftersom det finns två sidor. Annars kommer det bara att gnällas och vara fortsatt sura miner, säger Anders Davidsson som bor i Skanör.

Omkring klockan 23 på söndagen räknar kommunens valansvariga med att den preliminära rösträkningen ska vara klar. Det slutgiltiga valresultatet ska fastställas av valnämnden i Vellinge på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.