– Det är alltid positivt med ett engagemang från kommuninvånarna, tycker Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M), som dock själv inte ska delta i folkomröstningen. Foto: Petra Hultman

Folkomröstning i Vellinge – toppolitikern Carina Wutzler (M) tänker inte rösta

Uppdaterad
Publicerad

Naturums vara eller icke vara på Falstebo strandbad har blivit en långdragen stridsfråga. På söndag kan Vellingeborna säga sitt. Men kommunalrådet Carina Wutzler (M) menar att beslutet redan är fattat och tänker inte delta i folkomröstningen.

– Det är ju den första folkomröstningen i Vellinges historia, så det är ju lite spännande att se hur det går, säger Carina Wutzler.

”Ska naturum och konsthall vara kvar i kommunens regi på Falsterbo Strandbad, med fortsatt utveckling av verksamheterna?”

Så lyder frågan som de cirka 28 000 röstberättigade Vellingebor som ännu inte har förtidsröstat, kan rösta ja, nej eller blankt på. 

Men kommunalrådet kommer inte välja någon av valsedlarna.

– Fullmäktige har fattat ett beslut i frågan om en ändrad inriktning på Falsterbo strandbad och natursatsningar, och det står vi fast vid. Jag kommer inte delta i folkomröstningen på söndag.

Ville bygga spahotell

Det var när styrande politiker i Vellinge under hösten 2020 meddelade att de ville stänga Naturum och konsthallen i Falsterbo för att istället bygga ett spahotell som debatten började.

I december överlämnades drygt 3 700 namnunderskrifter till kommunledningen, med krav på en folkomröstning. Den moderata ledningen har redan skrivit avtal med en ny arrendator av Falsterbo strandbad, men en samlad opposition sa ändå ja till en folkomröstning. 

Trots att Carina Wutzler själv inte kommer att delta, tror hon att det kan bli ett högt valdeltagande.

– Vi tillhör ju en av de kommuner i landet med högst valdeltagande i de allmänna valen, över 90 procent, så det talar väl för att det borde bli ett högt valdeltagande över i den här omröstningen.

”Spännande att se resultatet”

Hur valresultatet kommer att användas kan Carina Wutzler inte svara på idag.

– Valdeltagandet är en viktig faktor. Ska det ha en demokratisk legitimitet, krävs det ett högt valdeltagande. Men man måste också ha med sig att idag finns en annan verksamhet på Falsterbo strandbad och att det här beslutet egentligen redan är fattat och verkställt.

Hur tror du att det kommer att gå?

– Ja, det får vi se på söndag. Traditionellt är det de som initierar folkomröstningen som har en starkare mobilisering av sina väljare, så det blir spännande att se resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.