Ja till skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Vargen i Skåne får skjutas. Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt i sydöstra Skåne, där 23 får under augusti har dödats av varg.

Verket har fått in nio ansökningar om skyddsjakt och bedömer att det är den enda lösningen just nu. I det längre perspektivet framhåller verket att det är viktigt med förebyggande åtgärder som ordentliga stängsel för tamdjur, eftersom det även i framtiden kommer att finnas varg i Skåne.

– Det var en positiv överraskning! Men det pekar på att det i alla fall finns någon rättvisa i den svenska rovdjurspolitiken, säger Stig Lundström, vice regionordförande för LRF Skåne, som ansökt om skyddsjakten.

Vargen i Skåne

Beslutet gäller från den 21 augusti.

– Orsaken till att det träder i kraft först då är att det ska finnas möjlighet att överklaga, om nu någon naturvårdsorganisation vill göra det, säger Göte Hamplin, handläggare på Naturvårdsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet