Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkarna Torsten Holmdahl och Jonas Cronqvist vittnar om en stark kritik mot det nya journalsystemet som kostat 1,6 miljarder kronor innan det ens levererats. Foto: Ida Roos

Skarp kritik från vårdpersonal mot miljardrullningen

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal i Skåne är mycket kritiska till införandet av det nya journalsystemet som redan kostat miljardbelopp innan det tagits i bruk. Igår kom beskedet från leverantören, USA-ägda bolaget Cerner, att det kommer dröja flera år innan alla problem i systemet är lösta.

– Man undrar om de kommer att vara klara då ens, med tanke på allt som händer under tiden, säger sjuksköterskan Britt W Johansson, som glatt konstaterar att hon är pensionär 2025.

– Det är ett system som inte är gjort för svensk sjukvård som nu ska byggas om till svensk sjukvård, vilket jag tycker är väldigt anmärkningsvärt, säger överläkaren Jonas Cronqvist.

Hittills kostat 1,6 miljarder

Hittills har införandet av Skånes digitala vårdsystem, SDV, där Millenium ingår, kostat 1,6 miljarder kronor. Det motsvarar lönekostnaden för 2 500 sjuksköterskor under ett år.

– Det är en väldigt hög summa och det behövs pengar till mycket annat i sjukvården, säger överläkaren Torsten Holmdahl.

De båda överläkarna har följt turerna kring de konstaterande bristerna i Cerners journalsystem.

– Jag är djupt kritisk till hur det är inhandlat och hur det fungerar, säger Jonas Cronqvist.

Sekretessbelagt brev

SVT har begärt ut Cerners svar om hur och när alla problem ska åtgärdas. Region Skåne har valt att sekretessbelägga stora delar av innehållet efter krav från det amerikanska bolaget.

Inga ansvariga politiker vill idag kommentera den nya tidplanen från Cerner, utan hänvisar till ett möte som ska hållas imorgon, fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet