Region Skåne fick ett svar från bolaget Cerner, som föreslår en lansering av SDV våren 2025. Foto: Johan Nilsson/ TT

Skånes journalsystem kan bli fem år försenat

Uppdaterad
Publicerad

Skånes digitala vårdsystem (SDV) skulle tas i drift hösten 2020. Men i ett brev till regionen föreslår USA-ägda bolaget Cerner att journalsystemet ska införas 2025, nästan fem år efter det planerade startdatumet.

I april tröttnade Region Skåne på att vänta på leveransen av Skånes digitala vårdsystem (SDV) och skickade ett kravbrev till Cerner. Regionen krävde att bolaget skulle åtgärda de brister som lett till att lanseringen försenats. Dessutom önskades en tidsplan.

Och nu har Cerner kommit med ett förslag: journalsystemet ska lanseras våren 2025.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Dessutom har bolaget bemött regionens kritik. Enligt ett pressmeddelande kommer en fastslagen tidplan dröja åtminstone till i höst.

– Detta är förstås ytterst beklagligt för verksamheterna som behöver ett bättre digitalt stöd än vad de har idag för att kunna möta de stora utmaningar som finns inom hälso- och sjukvården, säger Ingela Lidén, it-direktör och avtalsansvarig för SDV i Region Skåne i pressmeddelandet.

Kostat regionen mycket

Hittills har journalsystemet kostat 1,6 miljarder kronor, utan att Cerner levererat det som avtalats. En av anledningarna bakom förseningen är att SDV för tillfället inte lever upp till svensk och europeisk lagstiftning när det gäller skydd av känsliga personuppgifter.

Under våren krävde Region Skåne att Cerner tydligt skulle visa att bolaget har för avsikt att uppfylla sina antaganden.

– Vår leverantör visar i sitt brevsvar att de tagit vår oro på allvar. Nu måste vi analysera innehållet i svaret i detalj, säger Ingela Lidén.

SVT har under kvällen sökt ansvariga på Region Skåne. Dock utan resultat.

Så mycket kostar SDV

I Skåne uppgår de totala kostnaderna för SDV fram till den 22 mars 2022 till 1,6 miljarder kronor exklusive moms.

Summan innefattar fakturor från Cerner (471 miljoner kronor), kostnader för konsulter (537 miljoner kronor), interna resurser (434 miljoner kronor) samt övriga projektkostnader (182 miljoner kronor).

Det maximala avtalsvärdet inklusive optioner och konsultavtal för SDV uppgår till 3,861 miljarder kronor exklusive moms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet