”Jag kunde inte tiga längre”

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter tips från Betram Eriksson, 86, som länsstyrelsen började gräva i mossen. Och förra veckan hittade man tio spruckna tunnor med cynid.

I fem decennier bar Bertram Eriksson på oron för vad som hade grävts ner i Skönna Mosse utanför Örkelljunga. I fjol slog han larm.

– Jag kunde inte tiga längre, kosntaterar han.

Gifttunnor i Skönna mosse

Bertram Eriksson är i dag 86 år gammal. I april förra året berättade han i Sydnytt om sina minnen från åren på Multofabriken. Om hur starkt giftigt cyanid användes i produktionen och hur tunnorna sedan dumpades i mossen några hundra meter bort.

I fredags kom resultatet från Länsstyrelsens progrävningar. Tio tunnor hade hittats vid progrävningar i området. Och jordmassorna runtomkring är alldeles blåfärgade av cyanid.

– Kanske kan man på det här sättet förhindra en större katastrof, hoppas Bertram Eriksson. På det sättet känns det lugnande.

– Samtidigt är det naturligtvis inte bra att ingenting av detta kom fram på det officiella vägarna.

Betram själv är djupt oroad över konsekvenserna av fyndet. Framförallt frågar han sig om giftet har trängt ut i grundvattnet och hur stora områden som i så fall är berörda.

– Mossen ligger på en av de högsta punkterna i området. Avrinningen kan ha skett i många olika riktningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gifttunnor i Skönna mosse

Mer i ämnet