Foto: TT

Åklagaren kräver fängelsestraff för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren kräver att Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare döms till tre månaders fängelse för människosmuggling.

Kalkylerad människosmuggling eller en självklar medmänsklig insats? I dag ställdes SVT-journalisten Fredrik Önnevall inför rätta i Malmö.

Själva händelseförloppet är åklagare och försvar tämligen överens om: När 15-årige Abed plötsligt vädjar: ”Ta mig med” fattar TV-teamet beslutet att hjälpa honom att ta sig från Grekland till Sverige.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Frågan som rätten har att ta ställning till är om de därmed har gjort sig skyldiga till människosmuggling, som kammaråklagare Kristina Amilon menar.

– Åtalet bygger på vad som sagts i dokumentären, sa hon.

Åklagarens beskrivning är att teamet i hög grad organiserade resan. Hon betonar bland annat hur de planerade resvägen och köpte kläder åt Abed för att de ska kunna passera gränserna som vanliga turister.

Hon ställde också frågor kring motivet:

– Gjorde ni detta för att det var en bra story, undrade Kristina Amilon.

– Nej, vi skildrar det som sker, svarade fotografen Clas Elofsson. Vi gör inte drama, vi gör dokumentär.

Resesällskap

Fredrik Önnevall betonade det moraliska dilemma han ställdes inför när han fick frågan från Abel.

Försvaret beskriver teamet som ett resesällskap och betonar att Abed själv valde resmål och fick råd om resväg av sina släktingar i bland annat Sverige.

– Abed hade en budget och pengar som täckte resan, sa Fredrik Önnevall.

Men när Abed själv hördes via videolänk från Stockholm gav han en annan bild.

– Jag hade inga pengar, sa han.

På den punkten hade han ändrat sig från polisförhören. Och han fick många följdfrågor på temat.

– Jag minns ingenting, sa han senare.

Yrkade på fängelse

Försvarsadvokaterna ansåg att det föreligger ett humanitärt undantag.

– Det är viktigt att han är ett barn, underströk Björn Benschöld som företräder Fredrik Önnevall.

Åklagaren yrkade på att alla tre åtalade skulle dömas till fängelse i tre månader.

Dom meddelas om två veckor.

Läs hela vår direktrapportering från rättegången.

Fakta: Människosmuggling

Förra året väcktes 121 åtal om människosmuggling. Det kan jämföras med 59 åtal 2015 och 17 åtal 2014.

Så här säger lagen: ”Den som uppsåtligen hjälper en utlänning att olovligen komma in i eller passera genom Sverige, en annan EU-stat eller Island, Norge, Schweiz eller Liechtenstein döms för människosmuggling till fängelse i högst två år”. Detta gäller brott av normalgraden.

Om hjälpen skett mot ersättning, utgjort ett led i en verksamhet som avsett ett stort antal personer eller utförts under former som innebär livsfara för utlänningen klassas brottet som grovt. Då blir straffet lägst sex månaders fängelse och högst sex år.

I svensk lag står inget om humanitärt undantag, men i det bakomliggande EU-direktivet nämns att sådana undantag kan göras i praxis.

Högsta domstolen skriver i en dom från 2009 att det inte är uteslutet ”att det kan förekomma fall där omständigheterna är sådana att den som hjälpt en asylsökande att komma in i landet via en inre gräns, för att vid ankomsten kunna söka asyl, inte ska anses ha begått brottslig handling” (med inre gräns menas gräns mellan EU-länder).

Källor: Åklagarmyndigheten, utlänningslagen, Högsta domstolen (B3672-07)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet