Utbildningen är två veckor lång.

Sjuksköterskor snabbutbildas i intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

Inför den väntande covid 19-stormen snabbutbildas nu skånska sjuksköterskor i intensivvård och användning av respirator. Kursen vid utbildningsenheten Practicum på Universitetsjukhuset i Lund är två veckor lång. Därefter är eleverna klara att rycka in som ”extra händer” på Skånes intensivvårdsavdelningar.

– Normalt vidareutbildas man till IVA-sköterska under ett års tid, så givetvis är två veckor väldigt kort tid. Men i nuläget handlar det om att göra allt vi kan för att få fram extrahjälp och de är trots allt sjuksköterskor i grunden. De kommer att vara till stor hjälp, säger lektor Karin Samuelson som satt ihop kursen.

Sandra Swenson jobbar till vardags vid öron- näsa och halsmottagningen i Kristianstad. Hon tvekade inte när erbjudandet kom att söka kursen i Lund och hon är inte rädd för vad som väntar henne i arbetet med covid 19-patienter.

– Nej, faktiskt inte. Det finns skyddsutrustning för oss i personalen, så för själva sjukdomen är jag inte rädd. Jag är här för att dra mitt strå till stacken, säger Sandra Swenson.

Se videoklippet ovan där Sandra och hennes kolleger förbereder sig inför sitt tuffa uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet