Jan-Åke, 78 år, började träna på äldre dar Foto: Linda EkströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Jag upptäckte muskler jag inte visste fanns”

Publicerad

Att träna är ju minst lika viktigt när man blir äldre. I Höllviken har boxningsklubben startat en träningsgrupp för de som är över 70 år.

Det är tidig morgon i Höllviken när SVT Nyheter Skåne träffar Jan- Åke Nilsson och hans tränarkompisar. Tillsammans med tränaren Ken Kvist har de startat gruppen LLL – Länge Leve livet – och här alla har passerat 70-års sträcket.

Jan-Åke, som snart fyller 78, hade aldrig tidigare tränat innan han kom hit.

– Jag hade dålig kondition, ont i ryggen och jag visste att jag passerat bäst före datum, berättar Jan-Åke Nilsson.

– I började undrade jag vad jag hade gett mig in på och upptäckte muskler jag inte visste fanns, säger han och skrattar vid minnet av hur ont det gjorde efter de första passen.

Social gemenskap

Förutom nya muskler handlar det för många, som blivit ensamstående på äldre dar, också om nya vänner.

Tränaren Ken Kvist brinner för att se hur gruppen utvecklas och menar att träning för äldre är minst lika viktig som för yngre.

– Här är det framför allt glädje och social gemenskap som gäller, menar Ken. De skrattar och börjar leva igen!

Viktigt att träna

På några av deltagarna har åldern börjat sätta sina spår. Någon har fått en stroke och en man har opererat hjärtat. Och enligt Ken Kvist är det då extra viktigt att de äldre får möjlighet att hålla igång.

– Hamnar du på sjukhuset så tickar skattepengarna. Kan vi här på träningen hålla dem borta från sjukhusvården genom att träna upp balans och koordination, så sparar vi faktiskt lite pengar åt samhället, menar Ken.

Känner glädje

Jan-Åke tränar nu två gånger i veckan och är mycket nöjd.

– Det är roligt att få utlopp för sin aggressioner. Och man känner också en glädje, så det är en förstärkare i livet, det tycker jag.

– När det är motigt i början kan det vara jobbigt, men har man väl kommit över det så är det en fin grej, säger Jan-Åke och återgår till boxningsäcken som får sig ytterligare en omgång.

Boxargruppen LLL – Länge Leve Livet – från Höllviken Foto: Linda Ekström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer