Polisens tekniker på platsen efter att Karolin Hakim sköts till döds på Ribersborg i Malmö. Foto: Johan NIlsson / TT

”Jag vill inte på något sätt skydda mördare”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Polisen har gått ut med bilder på en person som, enligt polisen, misstänks vara en av dem som mördade Karolin Hakim i Malmö. Hur resonerar då jag som ansvarig utgivare när jag väljer att inte publicera dessa bilder?

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

Jag har fått ganska många mejl som ifrågasätter mitt beslut. Det har varit ett svårt avvägande och jag vill gärna passa på att förklara hur jag tänker.

Mordet på Karolin Hakim är avskyvärt och jag vill inte på något sätt skydda mördare, som några mejlskrivare påstår.

SVT publicerar normalt inte namn och bild på dömda personer, än mindre på misstänkta, som det rör sig om i detta fall. Vi som medium har ett ansvar för vad vi publicerar och pressetiska regler att förhålla oss till. Om vi väljer att berätta namn eller visa bild på dömda eller misstänkta brottslingar, får det konsekvenser för den individen.

Inte nödvändigt allmänintresse

Som utgivare har jag att väga allmänintresset mot den skada som en publicering kan få. För SVT handlar det om att det måste finnas ett oavvisligt allmänintresse (nödvändigt för allmänheten att få veta) för att vi ska publicera. Fall som kan vara av oavvisligt allmänintresse är till exempel att en person utgör en direkt fara för allmänheten i ett pågående skede.

Min bedömning är att allmänintresset i det här fallet inte är oavvisligt.

Deltar inte i polisens jakt

Det kan vara värt att fundera över det som hände 2015 när polisen gick ut med namn och bild på en person som misstänktes förbereda terroristbrott. Många medier, också SVT, publicerade mannens identitet och nyheten fick oerhört stor uppmärksamhet. Senare friades mannen från alla misstankar.

Vi har ett annat uppdrag än polisen. Vi ska rapportera och granska, inte aktivt delta i jakten på misstänkta brottslingar, hur gott syftet än kan vara.

Att polisen släpper bilder på en misstänkt kring ett mycket uppmärksammat mord är en nyhet. Sedan kan jag förstå att det finns reaktioner på att vi berättar nyheten men inte visar bilden. Men för mig är det viktigt att värna det publicistiska ansvaret och att skilja på vårt och polisens arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet