• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

”Jagar fel i blanketter – inte miljöbovar”

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna lägger sin tid på felifyllda blanketter i stället för att jaga grova miljöbrottslingar. För att ändra på det krävs en lagändring.

Antalet anmälda miljöbrott ökar kraftigt men få av dem leder till åtal. Och både poliser och miljöchefer är överens om skälet: polisen lägger sin kraft på fel saker. De utreder tillsynsärenden som de har fått från kommunerna, det vill säga gamla tillstånd som inte har förnyats eller blanketter som har fyllts i på fel sätt.

– Det här påverkar oss jättemycket, säger Benny Samuelsson, teamledare för miljöbrott på polisen.

– Om vi hade halverat mängden anmälningar genom att lägga sanktionsavgifter på dem i stället så hade polisen fått betydligt större möjligheter att ägna sig åt de allvarliga brotten, säger Sven-Inge Svensson, ordförande för kommunala miljöchefer.

Men det är lättare sagt än gjort. Som lagen är skriven så måste blankettbrotten utredas av polisen. För att ändra på det krävs en ändring av miljöbalken.

En ändring skulle inte bara leda till fler miljöåtal. Det skulle göra miljöpolisernas arbete med stimulerande.

– Då kunde vi få ägna oss åt att jaga kvalificerade miljöbrottslingar, säger Benny Samuelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer