Vargen som sköts på ett kalhygge utanför Lönsbodag Foto: Ur polisens förundersökning

Jägare åtalas för att ha skjutit vargen Snapphanen

Publicerad

En jägare i 35-årsåldern åtalas för grovt jaktbrott. Mannen sköt i somras den varg som under lång tid strövat runt i norra Skåne.

Mannen själv menar att han det rört sig om ett misstag. Han uppger att han trodde att det var en räv som han siktade på.

Det dödande skottet avlossades från ett jakttorn på mellan 80 och 100 meters avstånd.

Mannen som nu misstänks för brott mot jaktlagstiftningen, var en del av ett jaktlag som i augusti befann sig i ett område i närheten av Lönsboda. Enligt förundersökningen uppger vittnen att han har ringt till sina vänner i jaktlaget och berättat att han skjutit en räv, men att han inte kunde hitta den. Efter sökning med hund lyckas de lokalisera djuret och kan konstatera att det är en varg. Då ringer de polisen.

God sikt

När länsstyrelsen kommer till platsen, identifierar de vargen som den individ som fått smeknamnet Snapphanen och som hade befunnit sig i området under ca fem år. Länsstyrelsen sakkunnige ifrågasätter i förundersökningen hur en erfaren jägare kan ta miste på en varg och en räv. Den här vargen vägde c:a 50 kg, en räv väger mellan fem och nio kilo.

Jägaren säger själv att sikten var god och att han hade solen i ryggen.

SVT:s tittare namngav

Snapphanen hade levt i gränstrakterna mellan Skåne och Småland i flera år. Han fick sitt namn efter en omröstning bland SVT Nyheter Skånes tittare. Länsstyrelsen, som följt hans rörelser i närmare tre år, beskrev honom som en ”frihetsälskande och fredlig varg”.

Det är inte tillåtet att skjuta varg i Skåne och i förhör med polisen ifrågasätter en tjänsteman från länsstyrelsen om mannen inte varit informerad om att det fanns varg i området och hur han har kunnat ha tagit fel på en varg och en räv.

Så fick Snapphanen sitt namn, mars 2016 Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer