Städning av spökgarn på havsbotten. Foto: SVT

Jakt på ”spökgarn” belönas internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Marint centrum i Simrishamn belönas för sitt arbete att lokalisera och fiska upp spökgarn och förlorade fiskeredskap i Östersjön.

Sverige samarbetar med Estland, Polen och Tyskland för att Östersjön ska bli rent från fiskeredskap och spökgarn som ligger på botten eller flyter omkring i havet.

– Förlorade och borttappade fiskeredskap i Östersjön är ett stort och mycket mer komplicerat problem än vad som hittills beskrivits, säger Vesa Tschernij, projektledare på Marint centrum i Simrishamn.

Hon säger att alla involverade måste blir bättre på att samverka och koordinera arbetet.

Priset ”The Baltic Sea Clean Maritime Award” kommer att delas ut den 14 juni i Berlin.

– Vi är så klart mycket stolta över denna uppmärksamhet. Det här är ett fantastiskt projekt som kommer att leda till minskad förekomst av spökgarn i Östersjön, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, samarbetspartner i projektet.

Så går jakten på spökgarn till:

Under två år ska ett antal dykningar och draggningar efter spökgarn i utvalda områden genomföras i projektet. Dessa erfarenheter sammanfattas i en handbok med information om hur bärgningar av spökgarn bäst görs vid olika typer av bottnar och vrak.

Man kommer även titta på hur spökgarnen hanteras i hamnarna på bästa sätt så att de sedan kan återvinnas eller återanvändas. Det tas fram en karta över områden där spökgarn förekommer. Källa: Simrishamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.