Flygbild från masskrocken Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

”En av de största masskrockarna vi har sett”

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot hundra fordon, lastbilar och personbilar, var inblandade i den jättelika trafikolyckan på Tranarpsbron vid Östra Ljungby.
– Jag hörde hur folk skrek, berättade ett ögonvittne för Sydnytt.

Den senaste rapporten från polisen är att det är en, inte tre, omkomna i olyckan. Hur det har kunnat bli fel kan de i nuläget inte ge något svar på.

Rikard, som vill vara anonym, var på plats när det hände. Det var usel sikt och halt när han hörde hur det började smälla bakom honom.

– Man kunde tälja ut dimman med kniv, och det var folk som skrek, sade Rickard, som med nöd och näppe undgick den stora olyckan.

I den svåra halkan körde bilar och lastbilar in i varandra om och om igen på bron. Närmare ett hundratal fordon var inblandade.

Vägräckena bågnade

På bilder från helikopter syntes hur lastiblar hade tryckts ihop över hela vägbanan. Vägräckena såg ut att kämpa för att hålla kvar fordonen uppe på bron.

En person omkom i olyckan och totalt ca 46 personer skadades, samtliga vuxna. Inte heller bland dem fanns det barn. De skadade fördes till sjukhus i Helsingborg, Kristianstad och Ängelholm.

Ett stort antal ambulanser var på plats och Helsingborgs lasarett gick upp i förstärkningsläge, vilket innebär att man är beredd att sätta in extra personal. Under bron där olyckan inträffade slog räddningstjänsten upp tält för lindrigt skadade.

Olyckan orsakade kilometerlånga köer eftersom trafiken stoppades i både norr- och södergående riktning.

Vårdslös körning

Polisen säger att man ännu inte vet vad som orsakade olyckan, men Jonas Hellsten, räddningsledare i Helsingborg berättar att han tidigare såg folk köra vårdslöst på de glashala vägbanorna.

– På väg ut till platsen blev vi ideligen omkörda av personbilar och lastbilar. Man kör för fort, man håller inte avstånden och man vet inte hur man ska köra under sådana förhållanden, säger han.

Trafikstyrelsen uppger att vägen plogades kontinuerligt från klockan 4 på morgonen fram till olyckan. Och att som de har förstått det var det dimman som var det största problemet.

Den akuta räddningsinsatsen avslutades vid 15-tiden och Vägverket ska göra en bedömning av hur skadade vägräckena är. En första bedömning tyder på stora skador på broräcken och kantbalkar.

Tidigast  någon gång i morgon kommer vägen att vara körklar, så pendlare bör välja en annan väg för bästa framkomlighet. Trafikanter som kör söderut från Jönköping uppmanas att istället för E4 välja väg 26 och E6 för att nå Malmö/Helsingborg/Kristianstad. Trafikanter norrut från Malmö, Helsingborg och Kristianstad via Jönköping uppmanas att köra E6 och väg 26. Lokal trafik omleds från Åstorp på väg 21 till Klippan, väg 13 till Östra Ljungby och omvänt.

Extrem situation

Peter Behrman är kommunikatör på Trafikverket och beskriver situationen som extrem.

– Frågan är om det inte är den största masskrocken vi någonsin har sett, säger han.

Befann du dig på platsen? Hör av dig till oss på 040-22 23 23

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskrocken på Tranarpsbron

Mer i ämnet