Cykelplanen ska underlätta och möjliggöra för fler skåningar att cykla. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skåne storsatsar på cykelvägar

Publicerad

Cykeln är det näst vanligaste transportmedlet i Skåne. Därför satsar nu regionen tillsammans med kommunerna omkring 1,5 miljarder kronor på bättre förutsättningar för cyklister.

Cykelsatsningen är en del av den plan för transportinfrastruktur som regeringen gett Region Skåne i uppdrag att utforma för åren 2018-2029.

– Det är en historiskt stor satsning på cykel i Skåne. Vi vill sätta Skåne på kartan som en av Europas bästa cykelregioner, säger Mätta Ivarsson, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden och gruppledare för Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Totalt omfattar planen 4,5 miljarder kronor. Av dessa tilldelas 765 miljoner kronor från Region Skåne till cykelplanen och kommunerna medfinansierar sedan femtio procent. Det innebär att ungefär 1,5 miljarder kronor satsas på skånska cykelvägar de kommande tio åren.

Vill att fler ska cykla

I planen prioriteras sträckor som kan användas av många cyklister, där det kan avlasta biltrafik och minska trängsel. Även kommunernas motiveringar spelar in. Infrastruktur som ger ökade möjligheter för barn och unga att röra sig ska prioriteras, samt olycksdrabbade sträckor.

– Vi skapar fler attraktiva miljöer och stärker turistnäringen i Skåne. Detta är ett mycket viktig steg i den gröna omställningen och som miljöpartist känner jag mig stolt idag, säger Mätta Ivarsson.

Fakta: Cykelplan 2018-2029

Detta är den största satsningen på cykelvägar i Skåne någonsin under en planperiod.

Bland satsningarna prioriteras cykelvägar i närheten av stora målpunkter prioriteras. Det är exempelvis stationer, skolor, arbetsplatser, fritids- och rekreationsanläggningar och besöksanläggningar.

Alla objekt som kommer att byggas finns på en interaktiv karta på skane.se/cykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.