Jens Fjelkners kor ska göra jorden mer tålig mot torka och regn. Foto: Bernard Mikulic

Jens skapar ny matjord med betande kor

Uppdaterad
Publicerad

Tanken är att låta betesdjur göra jobbet som maskiner och kemikalier annars gör inom jordbruket. Genom att låta djuren beta, trampa och gödsla ska jorden förbättras och användningen av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel ska minska.

Jens Fjelkner föder upp Angus-kor på Rinkabyfältet söder om Kristianstad. Varje dag inspekterar Jens hur mycket flocken har betat av dagens fålla och nästan varje dag flyttas korna till en ny fålla med färskt gräs. På det sättet betas jorden inte för hårt. Det kallas regenerativt jordbruk och handlar också om att korna gödslar marken och trampar ner gräs i jorden.

– När de trampar ner mycket så blir den nedtrampade växligheten som mat till mikrolivet i jorden och det är mikrolivet med insekter, mask och rötter som är det som bygger upp mullen i jorden, säger Jens Fjelkner.

Ska ge djupare rötter

Fältet där Jens kor betar är en sandjord och han försöker göra det bördiga matjordslagret så djupt som möjligt genom att få rötterna att växa långt ner för att jorden ska må bättre och därmed klara extremt väder bättre.

– När plantan betas av stimuleras ny tillväxt och sen låter jag betet vila i kanske 40-50 dagar och den långa återhämtningstiden gör att växligheten kan behålla ett väldigt djupt rotsystem. Det blir säkrare och mindre risk vid både torka och nederbörd.

Målet att låta jorden vara ifred

Regenerativt jordburk handlar bland annat om att låta jorden vara i fred så mycket som möjligt och låta mikrolivet frodas. På det sättet hoppas Jens Fjelkner minimera användningen av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Målet är att lagra mer kol i marken, vilket gör den mer bördig.

– Jag vill ha en positiv klimatpåverkan av min produktion och tror att regenerativt jordbruk kan vara ett sätt att nå dit. När vi betar och låter det återväxa så blir det mycket bättre möjligheter för fler blommor att blomma på ett sätt som gynnar hela ekosystemet, säger Jens Fjelkner.

Jorden förbättras när korna betar, trampar och gödslar marken. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.