Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jill Andersson ser det inte som problematiskt att medicinera sin övervikt med diabetesmedicin. Hör mer i klippet. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Jill tar medicin för att gå ner i vikt: ”Min biljett till överlevnad”

Uppdaterad
Publicerad

Jill Andersson från Kävlinge har provat allt för att gå ner i vikt, men inget av det hon provat har funkat. Lösningen för henne blev att behandla övervikten medicinskt med läkemedlet Ozempic, ett bristläkemedel som är avsedd för människor med typ 2-diabetes.

– Det handlar inte om gå på stranden och visa upp en smal kropp, utan jag vill må bra, säger Jill Andersson som bor i Kävlinge.

Efter en idrottsskada när hon spelade handboll blev det allt svårare att kontrollera vikten. Med Ozempic upplever hon att mättnadskänslan infinner sig snabbare. Hon äter mindre portioner och har mindre sötsug.

I klippet hör du varför Jill valt att ta medicin för att gå ner i vikt.

Brist på Ozempic

Ozempic är restnoterat i Sverige, och det har varit brist på läkemedlet det senaste året. Bristen beror delvis på en ökad global efterfrågan när det blivit populärt som bantningsmedel.

Nu ökar efterfrågan även i Sverige, när den skrivs ut för att behandla överviktiga.

Den digitala vårdkliniken Yazen i Lund behandlar människor med övervikt och fetma genom att bland annat förskriva läkemedlet Ozempic. Jill Andersson är en av runt 5000 patienter i Sverige. Företaget expanderar nu även i Europa.

Jill Andersson betalar fullpris för medicinen och behöver lägga totalt 1300 kronor i månaden – för medicin och Yazens tjänster. Ozempic från läkemedelsföretaget Novo Nordisk kostar drygt 1000 kronor för en spruta utanför läkemedelsförmånen. Men det finns ett företag som säljer för över 3000 kronor.

Kan behöva ta medicinen livet ut

Jill Andersson ser det inte som problematiskt att medicinera sin övervikt med diabetesmedicin, inte heller att eventuellt behöva medicinera livet ut för att bibehålla vikten.

– Jag kan tycka att om diabetiker får det inom högkostnadsskyddet så borde överviktiga också få det. Det är båda sjukdomar som behöver behandlas, säger Jill Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.