– Jag tror många kommer att bli överraskade av domen, säger Skurupspolitikern Johan Bolinder (M). Foto: SVT

Skurupspolitikern Johan Bolinder (M): ”Anmärkningsvärd dom”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget lagstöd för att förbjuda slöja och huvudduk i grundskolor och förskolor i Skurups kommun, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är konstigt att domstolen anser att en individ kan utöva sin religiösa påtryckning i skolan, säger Johan Bolinder (M), som var kommunstyrelsens ordförande när beslutet om slöjförbud togs i Skurup.

Skurups kommun har sedan 2019 velat införa slöjförbud i förskolor och grundskolor. Det ska gälla för både elever och lärare.

Men Högsta förvaltningsrätten säger nej. De menar att religiösa kläder omfattas av yttrandefriheten.

”Lärare kan påverka elever”

Johan Bolinder säger att domen är ytterst problematisk.

– Slutsatsen blir ju att det är acceptabelt med religiösa påtryckningar i skolan. Skolan ska vara en icke konfessionell plats.

Hur påverkar det skolan att en elev eller lärare bär slöja?

Det kan uppstå påverkansmöjligheter om elever ser sina lärare bära slöja. Vi vet också att många som bär slöja känner påtryckningar hemifrån och därför ska skolan vara en fri plats från detta.

Johan Bolinder säger att även om Högsta förvaltningsrätten tagit detta beslut, kan det fortfarande bli förändringar. 

– Vi kommer att analysera domen och prata med regeringsföreträdare för att påvisa brister i lagstiftningen. Jag tror även många i regeringen kommer att reagera på domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.